Unele legume autohtone au ajuns să coste cât fructele exotice sau chiar mai scump

Embed:

Unele legume autohtone au ajuns să coste cât fructele exotice sau chiar mai scump. La tarabele din Piaţa Centrală din Capitală, ceapa uscată, morcovul, vânăta, dar şi dovleceii au ajuns să coste de câteva ori mai scump, faţă de preţul cu care erau comercializate anul trecut.

Vânzătorii spun că în ultimele zile au mai umblat şi la preţul păstăilor, din cauză că acestea sunt pe terminate.

Dacă facem un tur printre tarabele cu fructe şi legume din Piaţa Centrală, putem observa cu uşurinţă că un kilogram de usturoi autohton costă cu patru lei mai mult decât un kilogram de lămâii sau portocale. Iar roşiile sunt cu cinci lei mai scumpe decât bananele.

Vânzătorii de la Piaţa Centrală spun că nu-şi mai amintesc ca în plină vară, legumele şi fructele moldoveneşti să fi costat atât de mult. De exemplu, anul trecut un kilogram de ceapă uscată era vândut cu cel mult patru lei. Acum însă, oamenii trebuie să scoată din buzunare în jur de 10 lei."Tot e scump, morcov, ceapă. Sfecla roşie costă acum opt lei, când o mai costat atât. Când aproape de luna august o mai fost ceapa uscată 10-12 lei? Ceapa o fost 3,5 lei sau patru cel mai scump anul trecut.Oamenii vor, dar nu pre au bani, care au mai cumpără, dar care nu. ""Harpacica a fost scumpă, din cauza asta, au fost cheltuieli suplimentare. Iar morcovul îl dau cu opt lei, dar o fost cinci. "

Iar preţul pentru un kilogram de vânătă practic e explodat.

"Vânăta costa 1, lei, doi, trei. Acum costă 10, dar asta e cea mai mică, mai măşcată ar putea fi mai scumpă, 12-15 lei. "

"S-au scumpit şi păstăile, bostăneii, dar cel mai mult roşiile. Păstăile s-au scumpit cu cinci lei, iar bostăneii erau patru lei, iar acum îs opt lei. "Comercianţii spun că preţurile s-au dublat sau chiar triplat,faţă de anul trecut, deoarece roada este puţină, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din acest an. Cumpărătorii sunt indignaţi de preţurile piperate şi spun că nu-şi mai permit să cumpere unele legume sau fructe şi chiar au renunţat să pună la conservat pentru iarnă.

"Preţurile sunt nebune, acestea nu sunt preţurile noastre, nu sunt pentru ţara noastră. "

"Totul e scump. Şi cartofii, morcovul, varza. Înainte pe vremea asta nu era chiar aşa. Anul trecut era mai ieftin, dar iaca anul ista..mai ales roşiile, foarte scumpe. "

"Tare scump, în Moldova nu ar trebui să fie aşa, dar ce să facem ? Absolut totul e scump, dar din ce cauză nu ştim. "

Comercianţii mai spun că şi preţurile pentru făina de porumb şi grâu, dar şi alte cereale ar putea fi mai mare din toamnă, atunci când va apărea roada nouă. Motivul ar fi tot condiţiile meteo nefavorabile, din cauza cărora mai mult culturi agricole au avut de suferit.

Lasă un comentariu