Unele celule canceroase devin "canibale" pentru a rezista în timpul chimioterapiei

Cercetătorii de la Universitatea Tulane, din Louisiana, au descoperit că unele celule canceroase se mănâncă între ele, pentru a supraviețui chimioterapiei.

Acest act de „canibalism” le conferă unora dintre ele energia și materia necesare pentru a face față substanțelor menite să le distrugă și pentru a iniția apoi recidiva cancerului, la finalul tratamentului.

Medicamentele din chimioterapie, precum doxorubicina, ucid celulele tumorale atacându-le ADN-ul, dar celulele care supraviețuiesc se pot „regrupa” pentru a produce noi tumori, se arată în studiul publicat recent în Journal of Cell Biology, citat de Science Daily.

Acest comportament a fost observat atât la celulele crescute în laborator, dar și în cele crescute în organismele șorecilor. Problema apare în special în cazul cancerului de sân în care se moștenește o copie a genei numite TP53.

Astfel, în loc să moară ca răspuns la chimioterapie după distrugerea ADN-ului, aceste celule canceroase doar încetează să se mai înmulțească și intră într-o stare latentă.

Ele rămân însă active din punct de vedere metabolic. Concluzia studiului este că tumorile mamare însoțite de gena TP53 sunt predispuse să recidiveze și au șanse reduse de supraviețuire, chiar și după chimioterapie. Aceste celule „canibale” au fost observate și în cazul cancerului osos și cel de plămâni, scrie libertatea.ro

loading...

Lasă un comentariu