Unde va fi construit primul port spațial al Regatului Unit

O peninsulă de pe coasta nordică a Scoţiei, în regiunea Sutherland, va deveni baza primului port spaţial al Regatului Unit, scrie agerpres.ro.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Britanice, locul ales, care se află între localităţile Tongue şi Durness, este cel mai potrivit din Regatul Unit pentru lansări verticale de rachete şi plasări de sateliţi pe orbită.

Agenţia Highlands and Islands Enterprise (HIE) va primi 2,5 milioane de lire sterline din partea guvernului britanic pentru construcţia portului spaţial, care ar putea fi funcţional la începutul anilor '2020, potrivit Press Association.

Directorul agenţiei spaţiale, Graham Turnock, a spus că finanţarea portului spaţial va ''contribui la demararea unei ere noi şi palpitante pentru industria spaţială britanică''.

Alegerea locului în care va fi construită baza confirmă şi aspiraţiile Scoţiei în sectorul spaţial, precizează AFP.

Potrivit unor experţi în industrie spaţială, Glasgow este oraşul din afara Statelor Unite care produce numărul cel mai mare de sateliţi, specializându-se în aparate pentru previziuni meteorologice precum şi sisteme GPS.

Regatul Unit este cu atât mai interesat în dezvoltarea industriei sale spaţiale cu cât rolul său în proiectele spaţiale europene este pus sub semnul întrebării de Brexit, mai menţionează AFP.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu