Undă verde de la CSM! Un judecător este urmărit penal

Embed:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a permis iniţierea urmării penale pe numele fostului magistrat Serghei Namaşco de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. Cererea la CSM a fost depusă de către procurorul general Corneliu Gurin. Fostul judecător este bănuit de emiterea unei sentinţe ilegale.

Serghei Namaşco a plecat de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie în anul 2014. El şi-a dat demisia după ce şeful statului, Nicolae Timofti, a pus la îndoială reputaţia sa.

"Această cauză durează de ceva timp. Dar aplicarea sa va fi interpretată ca penalizare. În acest caz Serghei Namaşco nu va mai putea lucra în sistemul judecătoresc", a declarat procuroul general Corneliu Gurin. 

Potrivit acestuia, în 2009, Namaşco a emis o sentinţă ilegală într-un litigiu privind dreptul la proprietate asupra unor terenuri. Trei ani mai târziu, Curtea de Apel a anulat decizia. Anul trecut, termenul de prescripţie în acest dosar a expirat.

"Cu regret Procuratura Generală a întârziat mult în depunerea cererii. Dar dacă procuratura a observat încălcarea acum, ea are dreptul de a se adresa la CSM. Dacă i se va demonstra vina, judecătorul nu va mai putea activa în sistemul judiciar", a comentat membrul CSM Teo Cârnaţ.

Serghei Namaşco nu a fost prezent la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, sub pretextul că ar fi bolnav.

Aceeaşi soartă o paşte şi pe magistrata Liliana Andrieş, de la fosta Judecătorie Comercială de Circumscripţie, dar şi pe alţi trei magistraţi de la Judecătoria sectorului Buiucani. Ei sunt acuzaţi, de asemenea, de emiterea unor decizii ilegale.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a anunţat că s-a adresat deja Procuraturii Generale cu o sesizare în acest sens.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu