UNDĂ VERDE de la CC: Proiectul de lege privind eliminarea imunităţii deputaţilor merge la Parlament

Embed:

Deputaţii ar putea rămâne fără imunitate parlamentară începând din sesiunea legislativă de toamnă. Magistraţii Curţii Constituţionale au dat astăzi aviz pozitiv proiectului de lege de modificare a Constituţiei, care se referă la asta.

Documentul urmează să fie supus dezbaterilor în legislativ, după expirarea a şase luni de la enunţarea avizului de către magistraţi. 

"Curtea Constituţională adoptă următorul aviz. Unu, conform iniţiativei de revizuire a art 70 din Constituţie, provenind de la un grup de 39 de deputaţi este prezentată de subiectul autorizat şi în acest sens este conformă prevederilor art. 141, alineat 1, litera B din Constituţie", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. 

Dacă proiectul de lege privind excluderea imunităţii va fi aprobat de legislativ, atunci aleşii poporului vor răspunde penal pentru actele lor, fără acordul Parlamentului. Deputaţii vor fi protejaţi de lege numai pentru declaraţiile politice sau voturile exprimate, conform articolului 71 din Legea Supremă.

"Imunitatea este o garanţie a deputatului în exercitarea mandatului şi nu o exhunerare de la prevederile legale, de la răspundere penală, inclusiv. Asta ar însemna că şi în exercitarea mandatului de deputat, până la expirarea acestuia, deputatul va fi egal în faţa legii ca orişicare alt cetăţean", a spus deputatul PDM, Raisa Apolschi. 

"Toţi sunt egali în faţa legii penale, astfel că şi deputatul, atât în activitatea sa parlamentară, cât şi extraparlamentară. Trebuie să trateze orice lege, orice act normativ în vigoare cu bună credinţă", a spus deputatul neafiliat Igor Vremea. 

În prezent, Constituţia prevede că deputaţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi, fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii aleşilor se face la solicitarea procurorului general şi cu votul majorităţii deputaţilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu