UNA SPUNE, ALTA FACE. Dumitru Alaiba susţine dublarea taxei TVA pentru HoReCa

Embed:

Una spune, alta face. Deputatul PAS Dumitru Alaiba, împreună cu soţia lui, deţine o cotă parte de 65 la sută dintr-un local din centrul Capitalei care protestează faţă de decizia guvernării de a dubla TVA. Asta chiar dacă, oficial, alesul poporului promovează la greu majorarea acestei taxe.

Potrivit declaraţiei de avere a deputatului PAS Dumitru Alaiba, acesta este coproprietar a două localuri din Chişinău. Angajaţii unuia dintre restaurante nu au ieşit astăzi la lucru în semn de protest.

Localul nu va activa astăzi în semn de protest faţă de planul Guvernului de a majora impozitele în sectorul HoReCa. 

Este anunţul plasat pe pagina de Facebook a localului. Am contactat-o pe administratoarea cafenelei pentru mai multe detalii, aceasta însă a refuzat să ne ofere un interviu. Deputatul Dumitru Alaiba a fost de acord să ne dea un scurt comentariu la telefon, dar ne-a interzis să dăm înregistrarea pe post. Alesul poporului afirmă că în realitate nu se ocupă de gestionarea afacerii şi că subalternii lui sunt liberi să decidă singuri dacă protestează sau nu.

Ieri şi azi aproape 100 de localuri din Chişinău şi-au sistat activitatea pentru jumătate de oră, iar pentru joi este programată o manifestaţiei în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de dublarea TVA.

De cealaltă parte, argumentul lui Alaiba este că dacă executivul va renunţa la majorarea taxei, Moldova nu va mai primi bani de la Fondul Monetar Internaţional, fapt ce va adânci criza din ţară. Potrivit lui Alaiba, în consecinţă, nu vor mai fi bani pentru salarii, oamenii vor avea venituri mai mici, iar localurile vor pierde din venit şi profit.

Totuşi, în 2017, Centrul de Politici şi Reforme, unde Dumitru Alaiba a activat ca director de programe, a elaborat un studiu cu titlul „Oportunitatea reducerii TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentație publică”, prin care propunea scăderea taxei.

Săptămâna trecută Guvernul a aprobat majorarea mai multor taxe în schimbul creditului de 46,5 miioane de dolari oferit de la Fondul Monetar Internaţional. Acestea vor intra în vigoare dacă vor fi votate şi de Parlament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu