Una din patru femei din SUA se întorc la muncă în mai puțin de 10 zile după naștere

Subiectul concediului de maternitate este unul care generează dezbateri aprinse în Statele Unite cu mai puțin de un an rămas până la alegerile prezidențiale. În Statele Unite nu există nicio lege care să stipuleze un concediu de maternitate minim garantat de stat, scrie b1.ro.

Astfel, companiile mici nu au niciun fel de obligațiuni la acest capitol, în timp ce firmele mari care trec și de 1.000 de angajați sunt obligate să ofere 12 săptămâni de concediu de maternitate din cont propriu. Desigur, cei care devin părinți au obținuea de a stat acasă până la 3 luni, dar fără plată, ceea ce este foarte dificil pentru tinerele familii la început de drum.

Una din patru femei se întorc la muncă în mai puțin de 10 zile după naștere, dar după mulți ani lipsiți de orice măsură, o reformă privind concediul de maternitate capătă din ce în ce mai multă atenție politică, scrie The Guardian.

Statele Unite este una din cele doar trei țări la nivel mondial care nu are implementat concediul de maternitate plătit. Celelalte două sunt Insulele Marshall și Papua Noua Guinee.

Dintre țările puternic dezvoltate putem sublinia cazul Regatului Unit unde se prevăd 12 săptămâni de concediu maternal complet plătit.

După mulți ani în care discuțiile au fost complet blocate, acum în Statele Unite lucrurile au început să se miște. Opt state și Districtul Washington au realizat legi privind concediul pentru familie, patru dintre ele fiind deja aprobate.

Dacă majoritatea candidaților democrați tratează cu mare atenție subiectul introducerii de concediu de maternitate, după mult timp și republicanii sunt activi pe subiect. De exemplu, președintele Donald Trump a cerut introducerea de fonduri în buget pentru concediu de maternitate de șase săptămâni.

Singura prevedere aproape de această noțiune este o lege introdusă în 1993 de Bill Clinton prin care anumiți angajați sub criterii stricte pot lua concediu neplătit de până la 12 săptămâni pentru naștere, adopție, probleme de sănătate sau să aibă grijă de o rudă bolnavă.

Cu toate acestea, marile companii au introdus în contractele angajații beneficii importante care le asigură acestora condiții optime pentru a putea începe o familie. Cea mai generoasă dintre acestea este Netflix care le oferă un an de concediu plătit mamele. Într-un clasament din 2018 realizat de Vox.com se mai află Microsoft și Airbnb (ambele cu 22), și Twitter cu Amazon (cu câte 20).

În ceea ce privește companiile din domeniul tech media de săptâmâni de concediu plătit este de 18.

Cu toate acestea, există și companii care oferă beneficii pentru ca femeile să nu rămână însărcinată. De exemplu, Snap oferă până la 40.000 de dolari pentru diferite tratamente care să le facă infertile sau să întârzie momentul până la care pot rămâne însărcinate.

loading...

Lasă un comentariu