Un tribunal sud-coreean a ordonat acordarea de compensaţii victimelor scufundării unui feribot în 2014

Un tribunal sud-coreean a ordonat joi ca guvernul şi operatorul feribotului Sewol, care s-a scufundat în 2014 ucigând 304 persoane majoritatea elevi de liceu, să acorde compensaţii familiilor victimelor, scrie agerpres.ro.

Feribotul era supraîncărcat şi se deplasa prea repede când a efectuat o întoarcere bruscă şi s-a răsturnat în largul coastei de sud-vest pe 16 aprilie 2014, au declarat anchetatorii sud-coreeni. Catastrofa a îndurerat profund ţara luni de zile.

Un grup de 354 de membri ai familiilor a 118 elevi au intentat un proces în 2015 împotriva guvernului şi operatorului de feribot, Chonghaejin Marine.

Tribunalul Districtual Central din Seul a ordonat ca fiecărei familii să i se plătească 200 milioane de woni (177.000 de dolari) pentru fiecare victimă şi compensaţii în plus între 5 milioane şi 80 milioane de woni per membru de familie.

Este prima dată când instanţa a recunoscut răspunderea statului pentru tragedie.

Chonghaejin Marine a supraîncărcat Sewol şi echipajul său a abandonat feribotul avariat după ce a instruit pasagerii să rămână în cabinele lor, arată un document al instanţei.

La rândul său, garda de coastă de asemenea nu a reuşit să menţină controlul asupra navei, potrivit documentului.

"Victimele au murit în timp ce aşteptau să fie salvate în interiorul navei, fără a cunoaşte situaţia detaliată", a declarat judecătorul Lee Sang-hyun în document.

"Dar după mai mult de patru ani, disputa încă continuă în legătură cu cine este responsabil pentru scufundare şi compensaţii", potrivit judecătorului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu