Un tribunal din Turcia l-a achitat pe faimosul rapper Ezhel, acuzat de incitare la consum de droguri

Un tribunal din Istanbul l-a achitat marţi, după prima audiere, pe faimosul rapper turc Ezhel, închis de luna trecută pentru acuzaţii de incitare la consum de droguri, a informat organizaţia Amnesty International, scrie agerpres.ro.

Potrivit unui tweet al filialei din Turcia a organizaţiei, judecătorul l-a achitat pe rapper şi a ordonat "eliberarea sa imediată", estimând că nu a comis vreo infracţiune "în mod intenţionat".

Conform presei turceşti, audierea, prima din acest proces care a provocat îngrijorarea organizaţiilor pentru drepturile omului, a durat doar nouă minute.

Artistul în vârstă de 28 de ani fusese acuzat pentru "incitare la consum de droguri şi stupefiante" şi era pasibil de o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Rapperul urmează să părăsească închisoarea în cursul zilei de azi.

În cadrul audierii, Ezhel a fost interogat cu privire la textele în care evoca droguri, dar şi la o fotografie publicată pe reţelele de socializare care îl arată alături de frunze de canabis, potrivit Amnesty.

În ceea ce priveşte imaginea, el a afirmat că a vazut planta pe o stradă din Ankara şi a distribuit fotografia pentru "amuzament".

Rapperul şi-a apărat totodată versurile, explicând că este vorba despre "creaţii literare" şi că vorbeşte şi despre efectele nefaste ale drogurilor, potrivit declaraţiilor sale - relatate de Amnesty pe Twitter.

Unele videoclipuri ale artistului au fost vizualizate de milioane de ori pe internet, cum ar fi cazul unei melodii despre oraşul său natal, Ankara, "Sehrimin Tadi" ("Gustul oraşului meu"), vizualizată de peste 37 de milioane de ori pe YouTube.

Autorităţile turce au lansat în urmă cu un an un "război împotriva drogurilor", crescând numărul arestărilor.

Arestarea lui Ezhel a stârnit însă controverse în Turcia, în contextul în care autorităţile sunt acuzate în mod frecvent de opoziţie pentru că pun presiuni asupra lumii artistice şi pun piedici libertăţii de exprimare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu