Un tânăr din Capitală a inventat o proteză pentru mână, în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale

Embed:

Proteze din plastic pentru mâini realizate la imprimanta 3D. Asta şi-a propus să facă un tânăr inginer din Capitală, care vrea să ajute persoanele invalide din ţara noastră.

El a început să muncească la acest proiect, iar medicii susţin că iniţiativa este destul de bună, având în vedere solicitările zilnice parvenite din partea cetăţenilor.

În acest mod, imprimantele 3D crează adevărate minunăţii din plastic. Victor Bujoreanu a început să realizeze proteze pentru mâini, iar primele rezultate arată că acestea sunt flexibile şi pot îndeplini cu uşurinţă funcţiile principale ale braţelor.

"Noi am imprimat fiecare din detaliu aparte, după care le-am asamblat. Trebuie să strângă o cană, o sticlă de apă, să poată să ducă un pachet şi să poată indica cu degetele", a spus inginerul Victor Bujoreanu.

Victor speră să finalizeze realizarea protezei până la sfârşitul anului, ca ulterior să fie testată.

"Vrem să găsim o persoană care este deschisă să colaboreze cu noi, care are nevoie de o proteză."

Medicii spun că în ţara noastră nu se produc proteze funcţionale pentru mâini, iar în străinătate acestea ajung să coste şi peste 30 de mii de euro. Astfel, dispozitivele făcute la imprimantă vor fi de
30 de ori mai ieftine.

"Partea de imprimare plus partea funcţională ar fi de până la o mie de euro. Vrem ca oamenii să simtă în tehnologie un ajutor", a spus inginerul Victor Bujoreanu. 

Medicii traumatologi susţin că aceste proteze sunt o şansă pentru pacienţii care nu au posibilităţi financiare, mai ales pentru copii, întrucât ei sunt cei mai afectaţi de dizabilitatea cu care se confruntă.

"Ideea aceasta este foarte bună, este salutabilă, este de a o primi şi de a o implementa. Ducem o lipsă, o insuficienţă de proteze. A degetelor împarte practic nici nu-i. O necesitate mare", a spus medicul ortoped-traumatolog, Radu Bârcă.

Potrivit datelor statistice, în fiecare an, în jur de o mie de persoane se adresează la Centru de Protezare pentru a obţine ajutor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu