Un tânăr A DISPĂRUT fără urmă, după ce a povestit despre ororile din aşa-zisa armată transnistreană

Alexandru Rjavitin, originar din satul Pervomaisc, din stânga Nistrului, a dispărut din propria casă în data de 18 decembrie. Rudele acestuia, dar şi avocaţii de la Asociaţia "Promo-LEX" susţin că tânărul a fost răpit după ce a fugit din aşa-zisa armată transnistreană şi a povestit cu lux de amănunte despre ororile din unitățile paramilitare din estul Republicii Moldova. 

Potrivit "Promolex", în august 2015, Alexandru Rjavitin, a reuşit să evadeze, a trecut Nistrul înot şi a venit pe jos la Chişinău în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus.

Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de la Tiraspol i-a pornit "dosar penal". La Chişinău, tânărul a beneficiat de asistenţa Asociației "Promo-LEX", fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective.

O perioadă, Rjavitin a evitat să meargă la familia sa din stâga Nistrului. Însă, într-o zi a plecat la Pervomaisc şi a dispărut. 

Potrivit "Promo-LEX", din spusele rudelor, se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol și acum este deținut în ”Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol". 

Înrolarea forțată a tinerilor din stânga Nistrului în structurile paramilitare locale poate fi calificată drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenție în unitățile paramilitare din estul Republicii Moldova, susţin reprezentaţii "Promo-LEX". Mai mult, aceştia au semnalat, începând 2007, în repetate rânduri, asupra despre fenomenul de înrolare forțată în structurile paramilitare ilegale, precum și asupra gravelor probleme, abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolați forțat.

Efectuarea "serviciului militar" în regiunea transnistreană este obligatorie, eschivarea de la înrolare fiind sancționată cu amendă de circa 600 de dolari SUA sau cu până la 2 ani de închisoare.

În legătură cu acest fapt, Asociaţia "Promo-LEX" cere Biroului pentru Reintegrare și Avocatului Poporului (Ombudsman),  premierului şi preşedintelui Republicii Moldova să întreprindă acţiuni prompte în vederea eliberării lui Alexandru Rjavitin. Iar Procuraturii Generale - să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală. 

Vedeţi mai jos reportajul, care l-a costat libertatea pe Alexandru Rjavitin. 

 

loading...

Lasă un comentariu