Un summit între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul nipon, Shinzo Abe, va avea loc pe 29 iunie

Un summit între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul nipon, Shinzo Abe, va avea loc pe 29 iunie, cu prilejul vizitei lui Putin în Japonia pentru întâlnirea liderilor G20, a anunţat vineri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, scrie agerpres.ro.

Înalţi oficiali şi lideri politici din ambele state au avut numeroase discuţii în ultimele luni pe tema modalităţilor de a pune capăt unei dispute teritoriale vechi de zeci de ani şi de a încheia un tratat de pace între cele două ţări.

"Cu ochii la summitul Rusia-Japonia din marja reuniunii G20 de la Osaka, am făcut o evaluare a progreselor din relaţia bilaterală", a declarat Lavrov după întâlnirea cu omologul său nipon, Taro Kono, într-o conferinţă de presă comună a celor doi oficiali.

Numite 'Kurilele de Sud' de către Rusia şi 'Teritoriile de Nord' de către Japonia, aceste insule vulcanice între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific se află în centrul unui diferend teritorial care a împiedicat cele două ţări să semneze un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tokyo consideră oficial cele patru insule anexate de URSS în 1945 - cu 20.000 de locuitori - ca făcând 'parte integrantă din teritoriul japonez'.

Premierul nipon Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut o prioritate din rezolvarea acestui diferend şi s-au întâlnit de 25 de ori din 2013.

În noiembrie, Putin şi Abe au convenit la Singapore să accelereze negocierile în baza unei declaraţii din 1956.

Această declaraţie prevedea că URSS se angajează să restituie cele două insule mai mici (Shikotan şi Habomai) în schimbul încheierii unui tratat de pace. Or, negocierile, puternic încetinite după semnarea în 1960 a tratatului de cooperare între Tokyo şi Washington, nu au dat până acum vreun rezultat.

La sfârşitul lunii ianuarie, Vladimir Putin a indicat, după o întâlnire cu Shinzo Abe la Moscova, că este nevoie în continuare de o 'muncă migăloasă' pentru a se ajunge la semnarea unui tratat de pace. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu