Un șofer a dat în judecată primăria dintr-un oraş din România pentru că şi-a accidentat maşina. Ce a urmat

Un șofer a dat în judecată primăria din Vaslui pentru că și-a avariat mașina într-o groapă din localitate și a câștigat procesul în ciuda unei chichițe procedurale invocate în instanță de reprezentanții autorității locale.

Șoferul a intrat cu mașina într-o groapă la intrarea în Vaslui, cu un diametru de 1 metru și o adâncime de 20 de centimetri, distrugându-și două roți, pe partea dreaptă. Reparațiile l-au costat 520 de lei, iar cu tot cu cheltuielile din proces, suma a ajuns undeva către 1.800 de lei, potrivit libertatea.ro.

Acum primăria trebuie să-l despăgubească, dar numai dacă sentința primei instanțe va fi menținută și la apel. În solicitarea adresată instanţei, șoferul a arătat că, în timp ce se deplasa cu autoturismul său, la intrarea în municipiul Vaslui, dinspre Negreşti, a trecut cu roţile din dreapta ale autoturismului peste o groapă formată în timp, pe partea carosabilă a drumului, pe sensul de mers , fără a o fi observat în prealabil – nefiind semnalizată, arată adevărul.ro. Șoferul și martorii au declarat că groapa avea un diametru de un metru și o adâncime de 20 de centimetri.

Consiliul Județean Vaslui a solicitat instanței să respingă cererea șoferului, motivând că acesta nu s-a prezentat la Poliție pentru a-i fi întocmit un proces verbal de constatare a pagubei și că nu poate demonstra că și-a distrus roțile în groapa respectivă. Judecătorii au constatat însă că șoferul a demonstrat că și-a distrus roțile în acea groapă.

„Lipsa întocmirii documentelor de constatarea a avariilor de către organele de poliţie, conform dispoziţiilor Codului Rutier în vigoare la data producerii evenimentului rutier, invocate în apărare de către pârâtă, nu este de natură a conduce la înlăturarea răspunderii civile delictuale, în condiţiile în care, prin probatoriul administrat în faţa instanţei de judecată s-a făcut dovada existenţei faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate dintre cele două. Se observă că dispoziţiile art. 80 din OUG nr. 195/2002 au fost edictate în scopul monitorizării evenimentelor rutiere ce au ca urmare pagube materiale, altele decât cele cauzate prin accidente , în definiţia Codului Rutier şi nu constituie o procedură prealabilă obligatorie în scopul constatării întinderii pagubelor pricinuite prin asemenea evenimente rutiere", au constatat judecătorii.

Consiliul Județean Vaslui a atacat decizia iar dosarul va fi judecat acum la Tribunalul Vaslui. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu