Un site de stiri, dat în judecată pentru comentariile ofensatoare ale utilizatorilor. Ce a decis CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că un site de ştiri din Estonia este responsabil, din punct de vedere legal, pentru comentariile ofensatoare pe care le-au lăsat utilizatorii.

În ianuarie 2006, site-ul Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, iar la scurt timp, câţiva cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei.

Drept răspuns, proprietarul companiei a dat în judecată site-ul şi a primit despăgubiri. Reprezentanţii platformei online au argumentat, la rândul lor, că nu erau responsabili pentru comentarii şi că amenda primită reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene care garantează libertatea de exprimare.

Cu toate acestea, judecătorii de la CEDO au spus că articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare atâta timp cât acest lucru nu prejudiciază reputaţia unei persoane. Mai mult, instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că reprezentanţii site-ului trebuia să se aştepte la comentarii ofensatoare şi să ia măsuri de protecţie suplimentare, ţinând cont de natura articolului publicat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu