"Un sat întreg va sta flămând''. Mai mulţi agricultori din Sângerei s-au ales cu roada distrusă din cauza unui fermier

Embed:

Peste o sută de agricultori din Iezărenii Vechi, raionul Sângerei, s-au ales cu roada distrusă, după ce un fermier le-a stropit terenurile cu pesticide. Agentul economic care se face vinovat de situaţie promite că va compensa pagubele, dar abia la toamnă.

Pentru a-şi stropi culturile cu pesticide, Sergiu Cojocaru a folosit un elicopter. Din cauza vântului, chimicalele au ajuns şi pe terenurile din vecinătate. Oamenii spun că toată munca şi investiţiile de până acum au fost în zadar.

''Am 54 de ari aici şi dincolo am 74 de ari. Totul e distrus. Am prăşit, am muncit şi am cheltuit mai mult de 10 000 de lei. Aşteptam roadele''.

''Acum cu ce să scot un animal din iarnă, nu o să avem porumb de mâncare, o pasăre nu o să avem cu ce să o ţinem. Au stropit rapiţa şi au ajuns pe masivul nostru, şi-au bătut joc de oameni. Un sat întreg va sta flămând''.

''Am dat 22 de lei pe ar pentru semănat, pe arat am dat 12 lei. Acum cum să trăim noi. Ce să aşteptăm, ce să mâncăm''.

Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor a constatat că lucrările agricole au fost efectuate cu abateri.

''Efectuarea acestor lucrări se face cu coordonarea şi autorizarea Serviciului ecologic, Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor şi a Serviciului de supraveghere a sănătăţii publice. În cazul dat avem coordonare doar cu Inspectoratul ecologic. Când vântul depăşeşte trei, patru metri pe secundă lucrările se interzic'', a declarat şeful Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Sângerei, Alexei Miţic.

Agentul economic promite că va compensa pierderile oamenilor. ''Gospodăria o să întoarcă paguba, adică diferenţa care va fi. Acest lucru se va întâmpla în momentul recoltării", a precizat Sergiu Cojocaru, fermier.

O comisie a Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Sângerei urmează să evalueze pagubele.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu