Un sat din Albania va fi ras de pe faţa pământului. Clădirile rămase vor fi dărâmate

Satul Thumanë din Albania, unde trăiau, până de curând, 500 de suflete, va dispărea. E efectul indirect al cutremurului devastator din Albania. Clădirile rămase în picioare după seism sunt mult prea nesigure ca să mai poată fi locuite. Autoritățile au decis să dărâme tot.

S-a vorbit despre Durres până acum ca fiind cea mai afectată zonă din Albania, cu cele mai mari pierderi, umane și materiale cauzate de cutremurul de 6,4 grade. Dar la 40 de kilometri de orașul de la malul mării există o localitate în care câteva sute de oameni au luptat să supraviețuiască sărăciei și marginalizării. Cutremurul i-a lovit crunt, le-a pus la pâmânt casele construite ”după ureche”, improvizate și cu materiale proaste. Iar cei care n-au pierit sub dărâmături, vor fi nevoiți să plece. Satul lor va dispărea.

Thumanë se află la vreo 40 de kilometri de Durres, mult departe de zona plajei. Este un sat izolat, iar acum, după cutremur, arată ca după război. Blocurile cu cinci și șase etaje sunt aproape toate prăbușite. Casele sunt dezafectate, altele pline de crăpături, cu bucăți de zid lipsă și fără acoperiș. Printre ruine se mai zăresc câte un pantof, o saltea ruptă, caiete și cărți de geografie.

Tonele de beton au luat după ele, în prăbușire, peste 20 de suflete, inclusiv copii. Fețele celor morți zâmbesc dintr-un trecut fericit pe mai toate străzile. Localnicii le-au lipit fotografiile din anunțurile mortuare pe stâlpi. În jur de 400-500 de oameni trăiau, până de curând, aici. Cei mai mulți au plecat după catastrofă. dar sunt și oameni care au decis să rămână, orice ar fi. nu pot tăia legăturile cu trecutul, oricît de dureros ar fi el. 

„Am scăpat, dar aici vrem să murim” Sunt oameni în vârstă, care nu vor – ori nu pot – să și părăsească proprietatea. Casa, animalele, asta este toată averea lor. „Cum să plecăm? Aici am stat toată viața, aici vrem să murim”, spune un bărbat în vârstă de 63 de ani.

loading...

Lasă un comentariu