UN REZULTAT, MULTE SCENARII. Analiştii spun că politicienii ar trebui să negocieze

Embed:

În lipsa unei majorităţi parlamentare, după scrutinul de duminică, analiştii politici nu exclud organizarea unor alegeri anticipate. Democraţii sunt singurii care au declarat că sunt gata să discute despre crearea unei eventuale alianţe de guvernare.

Ceilalţi, deocamdată, preferă să tacă. La două zile după scrutin, analiştii vorbesc despre mai multe scenarii.

"Niciuna dintre aceste forţe nu are majoritate şi asta complică enorm crearea unei majorităţi parlamentare şi pune sub semn de întrebarea crearea configuraţiei din următorul Parlament. Acum este foarte greu de spus cum se vor aşeza, în ultimă instanţă lucrurile şi care totuşi va fi guvernarea", a spus analistul politic Anatol Țăranu.

Andrei Andrievschi crede, însă, că partidul care va provoca alegeri anticipate îşi va dezamăgi electoratul.

"Niciun concurent, care a participat la alegeri, nu a promis asta în program, de aceea cred că, dacă cineva va provoca acest lucru, o va face din iresponsabilitate, în primul rând, pentru alegătorii săi", a spus analistul politic Andrei Andrievschi.

Pe de altă parte, Ian Lisnevschi nu exclude o scindare în sânul blocului PAS-PPDA, după ce o parte dintre deputaţii Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase ar putea coaliza cu socialiştii pentru a crea majoritatea.

"Acest scenariu mai mult este posibil cu o parte din deputaţii din "Acum". Este vorba despre deputaţii din Partidul "Demnitate şi Adevăr", deoarece deja există exemple în istorie, de exemplu colaborarea precedentă între Dodon şi Năstase, la proteste", a spus analistul politic Ian Lisnevschi.

"Este o situaţie în perioada şi în campania electorală şi este o cu totul altă situaţie în perioada post electorală, când survine pragmatismul, când febra electorală deja a mai scăzut din intensitate. Dar, dacă nu se va reuşi, atunci pot să survină şi alte aranjamente, dar, pentru Republica Moldova este preferabilă o coaliţie pentru a continua, aprofunda şi extinde parcursul european", a spus analistul politic Victor Juc.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu