Un reportaj despre regulile lui Makena în penitenciare şi cum deţinuţii fac administraţia să le intre în voie VIDEO

Embed:

Organizaţie criminală în penitenciare! Deţinuţi obligaţi să respecte legile lumii interlope, altfel pot plăti cu viaţa. Lunar, condamnaţii adună zeci de mii de lei pentru capul organizaţiei. Iar cei mai de încredere, obţin şi funcţii. Ajung să fie supraveghetori ai unui grup de deţinuţi. Rolul lor este să adune cât mai mulţi bani. Astfel de situaţii există aproape în toate închisorile din lume. În Moldova, în prezent, capul organizaţiei criminale din penitenciare este Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Organizaţia criminală Makena din penitenciarele din Moldova a fost creată la începutul anilor 2000. S-a întâmplat după ce Vladimir Moscalciuc a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furt în proporţii deosebit de mari.
  
"Eu am stat la Tighina 6, cu Makena într-o celulă. Comanda a fost să mă omoare. Mi-au dat foc la picior", povesteşte Nicolae Saviţchi, fost deţinut.

Foştii deţinuţi spun că Makena are o autoritate foarte mare printre condamnaţi. Toţi tremură de frică în faţa lui.

"Makena îşi permite dezordine, mulţi deţinuţi erau maltraţi. Mâini, picioare rupte. Administraţia mult tare îi intră în voie lui Makena. El îi ameninţă: dacă n-o să facă cum spune o să le dea foc la casă", mai spune Saviţchi.

Mai mult, majoritatea deţinuţilor este obligată să-i plătească lui Makena anumite sume de bani care sunt adunate prin intermediul oamenilor de încredere ai liderului organizaţiei criminale.

"Sumele merg de la 100 de dolari în sus. Strânge bani. Le dă indicaţii băieţilor pe care i-a pus să se uite. Aceia pun persoanele să joace la interes în cărţi, cu de-a sila", povesteşte fostul deţinut.

Respectiv, cei care pierd în cărţi trebuie să plătească. În majoritatea cazurilor banii sunt adunaţi de la rudele deţinuţilor. Acestea transmit banii prin intermediul unor terţe persoane. Potrivit procurorilor, de cele mai dese ori, intermediari sunt taximetriştii. Fapt confirmat şi de înregistrările telefonice ale convorbirilor dintre deţinuţi, care ne-au fost oferite de către Ministerul Afacerilor Interne.

"Fii atent! Este un maxi-taxi care se plimbă prin Moldova. Eu am vorbit cu el şi este de acord. Şi eu am vorbit direct cu fratele nostru. El îţi va transmite personal, în fiecare lună, o sută [de dolari] pentru el". Sunt cuvinte care pot fi desluşite din cadrul unei convorbiri telefonice dintre un fost deţinut şi unul aflat în închisoare. 

Cei care nu plătesc sunt însă în pericol. Iar sumele ajung să fie impunătoare.

"Omul când ajunge acolo lui i se lămureşte că în puşcărie hoţul este Dumnezeu. El hotărăşte absolut toate întrebările. Dar le hotărăşte după o anumită regulă. Prima regulă este că trebuie să fure. Dacă vrei să fii „poreadocinâi orestant” trebuie să furi. A doua regulă e să nu furi de la ai săi. A treia regulă e să nu vorbim ceea ce nu este corect. A patra regulă - trebuie să ne împărţim cu ce avem. A cincea regulă, e să luptăm împreună contra administraţiei", povesteşte Vitalie Mocan, alias Zelioanâi, fost deţinut.

Deţinuţii ştiu cum să-i facă pe cei din administraţia penitenciarului să li se supună. De fapt, în penitenciare, deţinuţii ţin cont mai mult de ceea ce le spune Makena, decât de indicaţiile administraţiei.  

"Hoţul în lege nu trebuie să aibă familie, el trebuie să-şi dea toată viaţa lui pentru deţinuţi", mai spune Vitalie Mocan.

"Hoţul în lege nu trebuie să fie nici octombrel, nici pionier, nici comsomolist, nu trebuie să lucreze, nu trebuie să fie căsătorit, nu trebuie să aibă copii", afirmă şi Nicolae Saviţchi. 

Makena a refuzat să ne ofere un interviu pe motiv că un aşa numit "hoţ în lege" nu are dreptul să discute cu mass-media.

În schimb, şeful penitenciarului numărul 13, unde îşi ispăşeşte pedeapsa Makena, neagă faptul că hoţul în lege ar avea o autoritate atât de mare printre deţinuţi.

"La ziua de azi lider in penitenciar este administraţia", declară şeful Penitenciarului nr.13, Vitalie Muntean.

Procuratura confirmă însă spusele deţinuţilor. Makena într-adevăr este capul unei organizaţii criminale care are influenţă în toate penitenciarele din ţară.

"El a creat o structură pe care o şi conduce, o organizaţie criminală. Are subalterni, sau persoane de încredere, persoane care poartă răspundere în faţa dânsului", a declarat Valeriu Bodea, şef de Direcţie în cadrul Procuraturii Generale.

Pe numele lor au fost deschise şi dosare penale.

"Vladimir Moscalciuc şi încă zece complici ai săi au fost învinuiţi de crearea şi conducerea organizaţiei criminale. Este învinuit de constituirea acestei organizaţii şi dirijarea ei. Plus la asta şi de săvârşirea unor altor infracţiuni. În primul rând, este vorba de câteva episoade de şantaj şi de complicitate în pregătirea omorului unui deţinut", a mai adăgat Valeriu Bodea, şef de Direcţie în cadrul Procuraturii Generale.

Faptul că deţinuţii au destulă libertate în penitenciare, o confirmă şi câteva poze oferite de către Ministerul Afacerilor Interne de unde se poate vedea de ce mese încărcate cu bunătăţuri au parte condamnaţii şi cum se veselesc în timpul liber.

Până în prezent, în penitenciarele din Moldova şi-au ispăşit pedeapsa mai mulţi aşa numiţi hoţi în lege, printre ei sunt şi: Micu, Patron şi Malhaz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu