Un reactor nuclear din Ucraina a fost oprit de urgenţă

Unul dintre cele patru reactoare ale unei centrale nucleare din vestul Ucrainei a fost oprit în urma unei alerte false la sistemul turbinelor, au anunţat vineri autorităţile ucrainene, dând asigurări că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă, relatează AFP, potrivit realitatea.net. 

Incidentul s-a produs în reactorul numărul 3 al centralei Rivne, a anunţat într-un comunicat Energoatom, grupul de stat care gestionează cele patru centrale nucleare ucrainene.

"În cursul unei verificări a sistemului de protecţie a pompelor de alimentare a turbinei, acestea s-au debranşat de la alimentarea cu electricitate. Conform reglementărilor tehnologice, personalul a oprit reactorul", a precizat Energoatom.

Potrivit primelor informaţii, incidentul a fost cauzat de o "falsă alertă a sistemului de protecţie", a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului ucrainean, Natalia Kozlova. Reactorul urmează să fie rebranşat la reţeaua electrică în cursul zilei, a adăugat Kozlova.

"Nivelul radiaţiei în incinta centralei şi în jurul ei nu s-a schimbat şi nu depăşeşte norma autorizată", a subliniat Energoatom. Nu există niciun risc de accident nuclear sau de incendiu, a mai dat asigurări grupul.

Centrala, care se află în regiunea Rivne, are patru reactoare, dintre care două au o putere de 400 de megawaţi fiecare, iar alte două au o putere de câte 1000 de megawaţi. Pe platformă muncesc aproximativ 8.400 de salariaţi.
Trei dintre unităţile centralei au fost introduse în serviciu în anii '80, când Ucraina făcea parte din fosta Uniune Sovietică, iar cea de a patra în 2004.

Cea mai mare catastrofă din domeniul nuclear civil a avut loc pe 26 aprilie 1986, când reactorul numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, situată în nordul Ucrainei, a explodat, în cursul unui test de securitate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu