Un raport acuză Comitetul Olimpic American în afacerea Nassar

Un raport publicat luni a arătat lipsa de reacţie a Comitetului Olimpic American (USOC) faţă de acţiunile fostului medic al lotului naţional feminin de gimnastică Larry Nassar, găsit vinovat de numeroase agresiuni sexuale comise împotriva sportivelor, scrie agerpres.ro.

Raportul de 233 de pagini, comandat de USOC şi realizat de un cabinet de avocaţi, acuză înalţi responsabili ai Comitetului olimpic că au întârziat să reacţioneze după primele acuzaţii împotriva lui Nassar în 2015 şi că au căutat să mascheze scandalul, izbucnit la finele lui 2016.

Fostul director general al USOC, Scott Blackmun, care a demisionat în luna februarie, şi actualul director de performanţă sportivă al comitetului olimpic american, Alan Ashley, sunt direct vizaţi de acest raport.

Cei doi nu ar fi luat măsurile necesare după ce au fost alertaţi, încă din iulie 2015, de fostul director al Federaţiei americane de gimnastică, Steve Penny.

"Dacă Nassar poartă responsabilitatea abuzurilor comise timp de decenii asupra tinerelor, el nu a acţionat de unul singur. Din contră, el a acţionat în cadrul unui ecosistem care a facilitat actele sale criminale", arată o sinteză a raportului.

USOC şi-a prezentat scuze victimelor lui Nassar.

"Comitetul Olimpic al SUA a trădat victimele şi familiile lor. Noi ne prezentăm scuzele noastre tuturor celor care au avut de suferit", a transmis Susanne Lyons, membru independent al consiliului de administraţie al USOC.

Cazul Nassar, cel mai grav din istoria sportului american, s-a soldat de la începutul anului cu condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului medic al echipei de gimnastică feminină a SUA, pentru că a agresat timp de două decenii cel puţin 265 de victime, între care aproape 160 de gimnaste, sub acoperirea tratamentelor medicale.

Recent, Federaţia americană de gimnastică s-a declarat în faliment, pe fondul proceselor pe rol pe care le are şi a cererilor de despăgubire din partea a sute de victime ale abuzurilor sexuale din partea fostului medic al lotului naţional, Larry Nassar.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu