Un pui de dugong a devenit star pe reţelele de socializare din Thailanda

Un pui de dugong, o specie de mamifere marine denumite şi "vaci de mare", a devenit un adevărat star al reţelelor de socializare din Thailanda, după ce medicii veterinari din Phuket au publicat pe internet fotografii realizate în momentele în care îl hrăneau cu biberonul în plină mare, scrie agerpres.ro.

Animalul marin, denumit Mariam, a fost găsit eşuat pe o plajă în luna mai, la vârsta de doar şase luni, în condiţiile în care puii acestor mamifere sunt înţărcaţi în mod normal la vârsta de 18 luni.

Veterinarii de la Centrul de biologie marină din Phuket, o staţiune balneară din sudul Thailandei, afirmă că activităţile umane, în special pescuitul, reprezintă cauza pentru care puiul a fost separat de mama lui.

Această specie este "frecvent rănită de elicele ambarcaţiunilor cu motor şi este vânată uneori pentru carnea sa", iar "habitatele sale costiere sunt în scădere, în special din cauza turismului, poluării şi urbanizării regiunilor de coastă", au explicat reprezentanţii WWF într-un comunicat.

După ce veterinarii thailandezi au început să publice fotografii cu Mariam pe reţelele de socializare, puiul a devenit un veritabil fenomen pe reţelele de socializare.

Un live stream pe Facebook va fi implementat în zilele următoare pentru ca internauţii să poată să îi urmărească progresele, după ce puiul de dugong - care este femelă - a fost eliberat în apropiere de insula Libong din provincia Trang.

"Mariam i-a sensibilizat pe thailandezi în chestiunea protejării animalelor marine, a oceanelor şi a naturii în general", a declarat veterinarul Pathompong Kongjit.

Însă pentru moment, cea mai mare dificultate pentru Marian este să reuşească să se hrănească singură. Mariam nu poate să mănânce decât ierburi marine înalte", a explicat cu îngrijorare acelaşi expert, subliniind eforturile sale de a căuta ierburi marine la adâncimi mai mari.

Femelele de dugong îşi alăptează puii în timp ce înoată, situaţie pe care veterinarii nu pot să o imite.

"O ţinem în braţe când îi dăm să bea lapte cu biberonul, apoi o facem imediat să înoate, pentru ca ea să îşi exerseze sistemul digestiv", a povestit acelaşi medic veterinar.

Membrii echipei, care preconizează că se vor ocupa de Mariam timp de încă un an, folosesc o canoe denumită "mama portocalie", datorită culorii în care a fost vopsită, pentru ca puiul de dugong să o urmeze şi să se antreneze în tehnicile de înot.

"Pentru numeroasele animale marine pe care am reuşit să le salvăm contează prea puţin dacă habitatele lor sunt degradate'' de poluarea marină provocată de activităţile umane", a adăugat veterinarul thailandez.

Ţările din Asia de Sud-Est, care se numără printre cei mai mari poluatori din lume, s-au angajat să lupte împotriva poluării oceanelor cu ocazia summitului organizat de Asociaţia naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Bangkok, în luna iunie.

Cinci ţări din Asia (China, Indonezia, Filipine, Vietnam şi Thailanda) se fac vinovate de peste 50% din cantitatea de 8 milioane de tone de materiale plastice deversate în fiecare an în oceane, potrivit unui raport din 2017 al ONG-ului Ocean Conservancy.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu