Un nou termen pentru trecerea la televiziunea digitală. Motivul pentru care procesul va fi finalizat cu două luni mai târziu

Embed:

Un nou termen pentru trecerea la televiziunea digitală. Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatolie Usatîi, a declarat că procesul va fi finalizat în luna mai, nu la întâi martie, cum promiteau autorităţile anterior. Motivul este că responsabilii încă nu au reuşit să cumpere convertoarele promise familiilor nevoiaşe, dispozitive care permit oamenilor să recepţioneze semnalul digital. Precizările au fost făcute ieri, de ministrul economiei şi infrastructurii, Anatol Usatîi.

"Conform planurilor, la 1 mai se opreşte transmiterea analogă şi se porneşte cea digital. Tot este gata din punct de vedere tehnic. Mai mult de 95% din teritoriu deja este acoperit. Mai face investigaţii ca să putem acoperi zonele de umbra, dar chiar şi 95 la sută este mai mult decât acoperă semnalul analog", a spus ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Nici premierul Ion Chicu nu este sigur de faptul că Moldova va respecta termenul de tranziţie la televiziunea digitală, anunţat anterior, adică 1 martie.

"- Noi o să decidem asupra gradului de pregătire a infrastructurii ţării pentru implementarea de la 1 martie. Noi nu ne dorim ca consumatorii să rămână fără acces la serviciile respective.
- Când s-ar putea întâmpla?
- O să discutăm săptămâna viitoare şi vom lua o decizie finală", a spus premierul, Ion Chicu. 

Între timp, autorităţile trebuie să stabilească lista familiilor beneficiare de ajutor social, care urmează să primească gratuit convertoare. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern. Numărul final al solicitanţilor trebuie să fie gata până pe 27 martie. Doar că, deocamdată, licitațiile pentru achiziţionarea acestor dispozitive nici nu a demarat.

"Imediat după şedinţa de Guvern anunţăm licitaţia. Preaviz pentru participarea la licitaţie a fost anunţat în ianuarie", a spus ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Ţara noastră urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015. Asta după ce Republica Moldova a semnat în 2006 Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații cu alte peste 100 de țări.

În Republica Moldova, s-au dat mai multe termene pentru punerea în aplicare a acestui angajament. În prezent, doar câteva posturi TV emit în format digital, printre acestea sunt: Publika TV, Prime, Canal2, CANAL 3, dar acces la acestea pot avea doar oamenii care televizoare moderne, cu adaptoare incorporate sau cei care au televizoare vechi şi convertoare externe.

Statul și-a asumat angajamentul să cumpere convertoare pentru cetățenii care beneficiază de protecție socială. Până acum, numai nouă mii din cei 40 de mii de oameni, din această categorie, au primit dispozitivele.

loading...

Lasă un comentariu