UN NOU SONDAJ DE OPINIE. Cine ar obţine cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Un nou sondaj arată că, în cazul unor alegeri parlamentare, partidul condus de Andrei Năstase nu ar intra în Parlament. Fotoliile de deputat ar urma să fie ocupate de reprezentanţii a cinci formaţiuni politice. Este vorba despre PSRM, PAS, PDM, Partidul "Şor" şi formaţiunea "Partidul Nostru". Cercetarea a fost realizată de compania "Intellect Group", pe un eşantion de 1168 de persoane, şi prezentată astăzi.  

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar obţine Partidul Socialiştilor, mai exact peste 31 la sută. Socialiştii sunt urmaţi de Partidul Acţiune şi Solidaritate care ar strânge peste 19 la sută din voturi.

Pentru Partidul Democrat din Moldova ar vota 7,5% dintre participanţii la sondaj. Fotoliile de deputat ar urma să fie ocupate şi de către reprezentanţii Partidului "Şor", fiind preferat de 6 la sută dintre cei chestionaţi. Acelaşi studiu mai arată că pentru prima oară ar accede în legislativ formaţiunea condusă de Renato Usatîi.

Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr" condus de Andrei Năstase rămâne sub pragul de 5 la sută pentru partide şi nu ar intra în Parlament. PPDA ar obţine doar 4,6% din voturi. Insuficiente voturi ar obţine şi comuniştii, care nu şi-au găsit loc în legislativ nici la precedentul scrutin parlamentar.

Participanţii la sondaj au răspuns şi la întrebarea despre cine dintre politicienii din ţara noastră care ar putea să schimbe lucrurile în bine. Astfel, peste 20 la sută dintre cei chestionaţi susţin că şeful statului, Igor Dodon, ar face asta. 16,5% dintre cei intervievaţi au ales-o pe premierul Maia Sandu, iar 5,4% au spus că preşedintele PDM, Pavel Filip, este capabil să schimbe să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Puţin peste cinci la sută dintre moldoveni susţin că deputatul rămas fără imunitate parlamentară, Ilan Şor, ar schimba lucrurile spre bine. În topul preferinţelor alegătorilor este fostul primar al municipiului Bălţi, Renato Usatîi, de partea căruia sunt puţin peste cinci la sută dintre alegători. Liderul formaţiunii "Partidul Nostru" l-a devansat pe preşedintele PPDA, Andrei Năstase, care se afla la coada clasamentului, fiind apreciat de doar 4,8% dintre participanţii la sondaj. 

Cât despre alegerile locale generale, 30 la sută dintre participanţii la sondaj au răspuns că ar vota pentru un candidat din partea socialiştilor. Pentru un ales local desemnat de PAS ar vota aproximativ 17 la sută. Un primar democrat ar alege aproximativ 9 la sută dintre intervievaţi, iar candidaţii din partea Partidului "Şor", dar şi cei propuşi de formaţiunea "Partidul Nostru" ar obţine sub 6%. Numărul celor care ar vota pentru un candidat desemnat de PPDA este, potrivit sondajului "Intellect Group", de doar 5,6%. 

Acelaşi studiu mai arată că aproximativ 50 la sută dintre moldoveni cred că odată cu schimbarea guvernării nu s-au schimbat nimic spre bine în ţară, iar peste 18 la sută sunt de părere că situaţia chiar s-a înrăutăţit. Sondajul a fost realizat în perioada 4 -11 octombrie, fiind aleasă metoda anchetei pe bază de chestionar, şi are o marjă de eroare de plus minus 3 la sută.

Cheltuielile au fost suportate de compania "Intellect Group", care a efectuat sondajul. Comisia Electorală Centrală a fost anunţată despre realizarea studiului. Astăzi este ultima zi în care mai pot fi prezentate public rezultatele sondajelor de opinie cu tentă electorală. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceste studii pot fi făcute cu cel târziu cinci zile înainte de alegeri.

loading...

Lasă un comentariu