Un nou sondaj, aceleași tendințe: Primarul Capitalei ar putea fi ales în al doilea tur

Embed:

Primarul Capitalei nu va fi ales din primul tur, aşa că alegerile ar putea să se prelungească până în noiembrie. Cel puţin asta arată un nou sondaj de opinie prezentat de Agenţia de Marketing "IData".

Potrivit acestuia, favoriţi în cursa pentru fotoliul de edil al Capitalei sunt socialistul Ion Ceban, care ar acumula peste 25 la sută din voturi, şi cel al blocului "ACUM", Andrei Năstase, pentru care ar vota aproximativ 19 la sută dintre alegătorii din Chişinău. Sondajul mai arată că Ceban şi Năstase ar fi concurenţii electorali care se vor duela în turul al doilea.

Aproximativ nouă la sută dintre locuitorii Capitalei vor ca în fotoliul de primar să revină liberalul Dorin Chirtoacă, iar alţi peste patru la sută şi-l doresc în fruntea Capitalei pe fostul primar interimar Ruslan Codreanu. Acesta însă rămâne în afara cursei electorale. Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a decis să nu-l înregistreze în calitate de candidat independent pentru funcţia de primar din cauza mai multor încălcări depistate în listele de semnături. Codreanu a contestat această hotărâre la CEC. Instituţia i-a respins contestația, aşa că fostul edil spune că va ataca decizia în instanţa de judecată. 

Sondajul mai arată că socialiştii vor obţine, din nou, cele mai multe mandate în Consiliul Municipal Chişinău, dar nu şi majoritatea. Astfel, PSRM ar putea avea în noul CMC 21 de consilieri, blocul "ACUM" - 14, Partidul Liberal - 5, democraţii - 4, iar comuniştii - 3. Formaţiunea "Partidul Nostru" şi Partidul "Şor" s-ar alege cu câte doi aleşi municipali.

Sondajul "IData" are o marjă de eroare de aproape 3 la sută. La realizarea acestuia a fost folosită metoda CAPI, o tehnică ce a constat în intervievarea persoanelor face to face, iar răspunsurile erau introduse momentan pe tabletă.

Studiul a fost făcut în perioada 25-30 septembrie, pe un eşantion de 1200 de persoane, la iniţiativa companiei "IData", care a şi suportat costurile. Reprezentanţii CEC susţin că au fost informaţi despre efectuarea acestui sondaj.

Alegerile locale vor avea loc în data de 20 octombrie. La fotoliul de primar al Capitalei aspiră 19 candidaţi.

Lasă un comentariu