UN NOU SCANDAL DE SPIONAJ. Patru ruși au fost deportați din Olanda după сe au încercat să efectueze un atac cibernetic

Embed:

Rusia este încolțită din toate părțile. Statele Unite, Marea Britanie, Olanda, dar și Uniunea Europeană acuză Kremlinul de spionaj și spun că au dovezi că Moscova a organizat atacuri cibernetice asupra unor obiective de pe teritoriul lor. Acțiunile Rusiei au fost condamnate și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care le-a catalogat drept agresive și iresponsabile. Moscova, ca de obicei, neagă totul.

"Rusia trebuie să înceteze să mai aibă un comportament atât de iresponsabil. Această ţară nu trebuie să-şi folosească forţa împotriva vecinilor săi şi să intervină în procesele electorale din acele ţări sau să dezinformeze oamenii", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Stoltenberg a menționat că a fost informat personal de autoritățile olandeze și cele britanice cu privire la atacurile cibernetice pregătite de agenția de informații a armatei ruse GRU. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat că, din păcate, Moscova duce acest război hibrid deja de câțiva ani. La scurt timp după conferința de presă a lui Stoltenberg, SUA au lansat o nouă bombă informațională. Washingtonul a acuzat șapte cetățeni ruși că au efectuat atacuri cibernetice asupra unor agenții anti-doping și altor organizații. Rusia însă neagă totul cu seninătate, iar Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, numește autoritățile țărilor care arată cu reproș spre Kremlin drept fanteziști și îi acuză că spun povești.

"Imaginaţia bogată a colegilor noştri din Marea Britanie nu are limite. Vreau să mă uit în ochii oamenilor care au inventat toate aceste lucruri. Cred că ei judecă după convingerile sale şi descriu de fapt ceea cu ce se ocupă ei", a menționat Maria Zaharova, purtător de cuvânt Ministerul rus de Externe.

Kremlinul încă nu a reacționat la acuzațiile serviciilor de securitate olandeze, care au anunțat că au expulzat patru cetățeni ruși. Potrivit lor, spionii din cadrul agenției de informații GRU au încercat să efectueze în aprilie un atac cibernetic asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice cu sediul la Haga. BBC notează că instituția ancheta atunci cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și atacurile chimice din Siria. Atacul urma să fie lansat dintr-o maşină pe care cei patru au închiriat-o special pentru asta şi cu care au venit chiar în apropierea sediului organizaţiei.

Laptopul pe care l-au confiscat agenţii de securitate fusese folosit în operaţiuni în Brazilia, Elveția sau Malaezia, unde spionii ruși au încercat să influențeze ancheta privind doborârea avionului MH-17 deasupra estului separatist al Ucrainei. Rusia neagă toate acuzațiile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu