Un nou RECORD: Cercetătorii au reuşit să foreze la cea mai mare adâncime în Antarctica

O echipă de specialişti a reuşit să foreze la cea mai mare adâncime în Antarctica stabilind un record, însă nu aceasta a fost intenţia iniţială.

Oamenii de ştiinţă au dorit, de fapt, ca prin forarea sub calota de gheaţă să poată anticipa modul în care zona va răspunde în următorii ani la schimbările climatice, potrivit organizaţiei care conduce proiectul, British Antarctic Survey, scrie agerpres.ro.

Cercetătorii au lucrat la planul proiectului - denumit BEAMISH - timp de 20 de ani.

Le 8 ianuarie 2019, după 63 de ore de foraj continuu cu ajutorul unei sfredel cu apă caldă (un instrument uriaş care topeşte gheaţa), ei trecut prin stratul de bază al şuvoiului de gheaţă Rutford din vestul Antarcticii.

Echipa a ajuns la o adâncime de 2.152 de metri şi a desfăşurat prin gaură instrumente pentru a înregistra presiunea apei şi temperatura gheţii, dar şi pentru a afla cât de mult s-a deformat gheaţa.

Atât gheaţa antarctică, dar şi calota de gheaţă a Groenlandei, la polul opus, se topesc într-un ritm accelerat din cauza încălzirii climei.

Specialiştii nu ştiu deocamdată la ce să se aştepte în viitor în ceea ce priveşte cantitatea de gheaţă care se va topi şi va contribui la creşterea nivelului apelor mărilor.

Prin forarea în profunzime, echipa de specialişti speră să afle când a dispărut ultima oară calota de gheaţă din Antarctic şi modul în care apa şi sedimentele ar putea împinge gheaţa în larg, potrivit site-ului acestui proiect.

Şuvoaiele de gheaţă sunt asemănătoare râurilor îngheţate în care gheaţa se deplasează mai rapid în comparaţie cu zona înconjurătoare.

Echipa de cercetători a forat o a doua gaură, la 22 ianuarie, iar proiectul va continua până la jumătatea lunii februarie, notează Live Science.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu