UN NOU PROTEST ÎN GEORGIA. Manifestanţii cer retragerea Rusiei din Osetia și Abhazia

Embed:

Peste zece mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile din Tbilisi, pentru a cere retragerea forţelor ruse din Osetia de Sud şi Abhazia.

Oamenii vor demisia ministrului de interne după ce sute de civili şi poliţişti au fost răniţi în timpul vizitei a unui parlamentar rus.

Manifestanții sunt nemulțumiți de actuala guvernare, despre care spun că este sub influența Moscovei, și cer ca Rusia să nu se mai implice în politica internă a Georgiei.

"Protestăm față de două lucruri: ocupaţia rusă, pentru că vrem să se ştie că ruşii nu ocupă doar 20% din Georgia, dar fac presiuni și asupra populaţiei din întreaga regiune, în fiecare zi. De asemenea, vrem ca Gakharia să demisioneze, după cele făcute în 20 iunie", a spus o protestatară.

Relaţiile dintre Georgia şi Rusia s-au înrăutăţit după protestul violent izbucnit în Tbilisi în 20 iunie. Manifestaţiile violente au început după ce deputatul rus Serghei Gavrilov a susţinut un discurs în limba rusă din fotoliul preşedintelui parlamentului de la Tbilisi.

Protestatarii acuză actuala guvernare că este prea prietenoasă cu Rusia și au cerut alegeri anticipate. După câteva zile de manifestații violente, președintele parlamentului de la Tbilisi și-a dat demisia. În urma acestor proteste, Moscova a suspendat toate zborurile din şi spre Georgia.

Totodată, Rospotrebnadzor a declarat că în ultimii ani vinul georgian importat în Rusia a fost necalitativ, fără să ia anumite măsuri punitive în acest sens.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu