Un nou memorial în SUA pentru omagierea persoanelor de culoare care au fost linşate

Mii de persoane de culoare care au fost linşate în secolul al XIX-lea şi secolul al XX-lea în SUA au de acum un memorial în Sudul ţării, unde sclavia şi segregarea au fost cel mai pregnante, scrie agerpres.ro.

Memorialul naţional pentru pace şi justiţie, inaugurat joi, vizează să promoveze o reflecţie asupra inegalităţii rasiale din SUA, ale cărei urmări se fac încă simţite şi astăzi în societatea americană.

"Această umbră nu poate fi ştearsă atât timp cât nu am făcut lumină asupra adevărului violenţei distructive care a modelat naţiunea noastră, i-a traumatizat pe oamenii de culoare şi a compromis angajamentul nostru faţă de un stat de drept şi o justiţie egală", a spus Bryan Stevenson, director al grupului Equal Justice Initiative (EJI), aflat la originea proiectului, pe site-ul memorialului.

Peste 4.000 de persoane de culoare au fost linşate în SUA între 1877 şi 1950, conform acestei organizaţii de apărare a drepturilor omului. Mii de americani albi, inclusiv aleşi locali, se adunau pentru a asista la linşarea publică a victimelor, care erau torturate, mutilate şi li se tăiau membrele.

"Nimic nu a susţinut mai puternic inegalitatea rasială decât linşajul", afirmă organizaţia pe pagina sa de internet.

Situat la Montgomery, în Alabama, memorialul, care se întinde pe un spaţiu de 2,4 hectare, este compus din 800 de monumente de oţel suspendate, unul pentru fiecare comitat unde a avut loc un linşaj. Numele victimelor sunt gravate pe fiecare monument.

Construcţii identice au fost instalate în împrejurimile memorialului, în aşteptarea "de a fi revendicate şi instalate în comitatele pe care le reprezintă", se mai arată pe site-ul grupului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu