Un nou guvern urmează să fie votat la Kiev pentru a scoate ţara din prăpastie

Embed:

Componenţa noului Guvern al Ucrainei a fost anunţată în cadrul Adunării Populare de pe Euromaidan. Liderul fracţiunii parlamentare "Batkivşcina", Arsenii Iaţeniuk, a fost propus pentru funcţia de premier. Astăzi urmează să fie votat cabinetul de miniştri. În componenţa lui vor intra şi activişti care au participat la proteste. Iaţeniuk a avertizat însă că ţară se află în pragul unei catastrofe. 

"Suntem pe marginea unei prăpastii, iar acest executiv este unul format din sinucigaşi politici", a spus premierul desemnat.

Arsenii Iaţeniuk a fost unul dintre liderii opoziţiei care a susţinut protestatarii de pe Maidan în timpul confruntărilor cu forţele de ordine ucrainene. La 39 de ani, oficialul se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Politicianul a deţinut funcţia de ministru al Economiei între 2005 şi 2006, iar un an mai târziu a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, ca mai apoi să fie ales şef al Radei Supreme de la Kiev.

În timpul campaniei electorale legislative din 2012, Arsenii Iaţeniuk, liderul partidului "Frontul Schimbărilor" şi Iulia Timoşenko, lider al "Batkivşina", anunţă o coaliţie dintre cele două formaţiuni şi obţin 101 dintre cele 446 de locuri în Parlament. Din decembrie 2012, Iaţeniuk este liderul fracţiunii Uniunea Panucraineană "Batkivşina".

De pe scena instalată în Piaţa Independenţei din centrul Kievului a fost anunţat şi numele candidatului pentru funcţia de şef al biroului anticorupţie. Este vorba despre jurnalista Tatiana Cernovol, cunoscută pentru criticile dure la adresa fostei guvernări. La sfârşitul lunii decembrie, ea a fost snopită în bătăi în apropiere de Kiev.

Iar preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că va demisiona, după ce situaţia în ţară se va stabiliza: "Sunt foarte mulţi oameni care sunt invidioşi din cauza postului pe care îl deţin. Vreau să le spun că, în următoarele luni, voi stabiliza situaţia din ţară şi voi restabili Guvernul, după care voi demisiona ca o persoană care şi-a îndeplinit angajamentele".

Preşedintele demis al ţării este dat în urmărire internaţională. În presă apar noi informaţii privind locul aflării lui Victor Ianukovici. RBC scrie, cu referire la un oficial de rang înalt de la Moscova, că fostul lider ucrainean s-ar afla într-o suburbie a capitalei ruse.

Pe de altă parte, un demnitar din Duma rusă a declarat că Ianukovici nu este la Moscova, iar ţara sa nu îi va acorda azil politic. Adjunctul procurorului general de la Kiev afirmă că, cel mai probabil, Ianukovici se află încă în Ucraina

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu