Un nou eşec la CSJ. Nici de această dată nu s-a reuşit alegerea preşedintelui instituţiei

Embed:

Consiliul Suprem al Magistraturii n-a reuşit să aleagă nici de această dată preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

Cei doi candidaţi care au rămas în cursa pentru fotoliul de preşedinte al CSJ: Raisa Botezatu, preşedintele interimar al acestei instituţii şi fostul preşedinte al CSJ, Ion Muruianu, care nu a fost prezent la şedinţă, nu au obţinut numărul de voturi necesar pentru a fi aleşi în această funcţie.

Pentru Raisa Botezatu au votat doi membri ai Consiliului Suprem, în timp ce alţi şapte au votat împotriva numirii ei în funcţia de preşedinte al CSJ. Ion Muruianu nu a obţinut niciun vot.

Menţionăm că ceilalţi doi candidaţi, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Nicolae Timofti şi judecătorul Constantin Gurschi şi-au retras candidaturile.

Urmează ca până la 1 octombrie, Consiliul Suprem al Magistraturi să decidă o nouă dată când va avea loc alegerea noului preşedinte al CSJ.

Amintim că Ion Muruianu a ajuns în centrul unui scandal, după ce i-a numit pe jurnalişti "câini turbaţi", periculoşi pentru societate. Afirmaţiile lui au provocat reacţii în rândul ziariştilor, avocaţilor şi autorităţilor, care au demarat acţiuni pentru demiterea lui. Mai târziu, Muruianu a fost demis de către Parlament pentru numărului mare de procese pierdute la CEDO. Decizia deputaţilor a fost calificată de Curtea Constituţională drept ilegală, iar magistratul a revenit în funcţia de preşedinte interimar al CSJ.

În luna iulie a acestui an, Ion Muruianu a fost din nou demis, la propunerea unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a acuzat de implicare în viaţa politică. Ulterior, şi Parlamentul a aprobat demisia lui Muruianu cu votul celor prezenţi în în sală. Comuniştii au atacat hotărârea la Curtea Constituţională susţinând că deputaţii au încălcat procedura de demitere a judecătorului.

Interimatul la CSJ îl deţine Raisa Botezatu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu