Un nou eşec al Uniunii Euroasiatice. "Există o serie de probleme şi mai multe contradicţii"

Embed:

Un nou eşec al Uniunii Euroasiatice. Vladimir Putin a fost sfidat chiar de unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi. Preşedintele Belarusiei, Aleksandr Lukaşenko, a propus amânarea cu 10 ani a semnării acordului. El a fost susţinut de liderul de la Astana, Nursultan Nazarbaev. Documentul urma să fie semnat în 2015.

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, afirmă că documentul conţine multe interdicţii şi limitări pentru libera circulaţie a mărfurilor. Derogările vizează, de exemplu, accizele pentru exportul produselor petroliere, care se întorc în bugetul Rusiei. Este vorba despre o sumă anuală de 4 miliarde de dolari.

"Astăzi, există o serie de probleme şi, din păcate, mai multe contradicţii. Lista acestor chestiuni este îngrijorătoare.  Nimeni nu ne împinge din spate. Noi singuri ne stabilim termenele", a declarat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Şi preşedintele kazah afirmă că au rămas chestiuni neelucidate, ce ţin de relaţiile dintre Moscova, pe de o parte, şi Astana şi Minsk, de cealaltă parte. Ca urmare, Nursultant Nazarbaev consideră că este prematură semnarea Acordului.

"Şi eu cred că nu trebuie să grăbim totul, dar, în acelaşi timp, cred că avem posibilitatea să respectăm termenele asupra cărora am convenit", a menţionat preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Vladimir Putin a recunoscut, la rândul său, că există o serie de neînţelegeri, dar le-a propus colegilor să mai discute pentru a ajunge la un numitor comun. Summitul celor trei lideri a avut loc la Minsk. Uniunea Economică Eurasiatică a fost gândită ca o piaţă nouă cu o legislaţie comună şi un flux liber de capital, de resurse umane şi de servicii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu