UN NOU EPISOD DE IARNĂ! COD GALBEN de precipitații sub formă de ploaie și lapoviță

Embed:

Sfârşitul de februarie ne aduce un val de aer polar în ţară. Meteorologii au emis pentru azi cod galben de lapoviţă şi ninsoare în toate raioanele. Temperaturile, ziua, vor varia între minus un grad şi plus patru. De asemenea, rămâne valabil codul galben de vânt, care va sufla în rafală cu până la 70 de kilometri pe oră.   

Potrivit meteorologilor, tendinţa de răcire se va menţine şi săptămâna viitoare. Vremea se înrăutăţeşte substanţial şi în ţările vecine.

Până duminică, temperaturile vor scădea până la minus cinci grade pe timp de zi şi până la minus şapte pe timp de noaptea.

De asemenea, pe arii extinse vor cădea ninsori, însă nu în cantităţi mari. Iar în Ucraina, termometrele vor arăta ziua până la minus două grade, iar noaptea - minus 12 grade. 

Specialiştii le recomandă oamenilor să nu treacă prin apropierea copacilor, să ocolească firele electrice căzute la pământ, să evite parcările în apropierea arborilor şi să nu aprindă focul în spaţiile deschise.

Potrivit meteorologilor, temperaturile generoase de care ne-am bucurat timp de câteva zile sunt, de fapt, anormale pentru această perioadă a anului. Specialiştii susţin că săptămâna trecută temperatura medie ar fi trebuit să varieze între -1 şi -4 grade Celsius, în loc de +4, +6 cât au indicat termometrele.

Potrivit angajaţilor Serviciului Hidrometeorologic de stat, temperaturile resimţite de corpul uman vor fi mai scăzute decât cele indicate de termometre.

"Putem avea şi intensificări de vânt, ceea ce va da o senzaţie de o vreme şi mai rece. Dacă ne aşteptăm la valori de -3 şi -8 pe timp de noapte, acestea se vor simţi ca temperaturi şi mai scăzute, până la -15 grade Celsius. Iar pe timp de zi, dacă ne aşteptăm la valori de +2, + 7 grade Celsius în prima parte, să se resimtă ca -5, -6 grade Celsius", a spus meteorologul Ghenadie Roșca.

Deşi specialiştii dau asigurări că frigul nu va afecta culturile agricole, unii oameni sunt îngrijoraţi.

Medicii spun că oscilaţiile de temperatură îi face mai vulnerabili în faţa viruşilor pe copii şi vârstnici. Sensibili sunt şi pacienţii cu alergii, cei cu probleme respiratorii sau boli de inimă.

"Sigur că organismul nu reuşeşte să se adapteze. În primul rând trebuie să avem în vedere că pot fi un şir de maladii acute, ca renite, bronşite, tranheo-bronşite, pneumonii. Factorii temperaturi scăzute, influenţează mai ales la acei pacienţi, care deja au o maladie, de aceea în perioada asta de avut grijă de unii parametri cum ar fi tensiunea arterială, temperatura, pulsul", a afirmat şeful Secţiei de internare, Spitalul numărul 1, Viorel Smolnițchi.

Duminica trecută s-au înregistrat cele mai înalte valori termice din acest an - +16 grade Celsius

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu