Un nou contract cu Gazprom va fi semnat în următoarele două-trei săptămâni

Gazprom a revizuit contractul de furnizare a gazelor naturale în ţara noastră şi va fi semnat în următoarele două-trei săptămâni. Declaraţia a fost făcută de şeful statului, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la Moldova1.

"Contractul cu Gazprom este deja negociat şi formula pentru anul viitor care permite reducerea preţului este renegociată, contractul urmează a fi semnat în următoarele două-trei săptămâni", a precizat Igor Dodon.

Totodată, preşedintele ţării spune că ceea ce ţine de tranzitul gazului prin Ucraina deocamdată este o întrebare cu răspuns necunoscut şi a enumerat trei scenarii în acest sens.

"Este o întrebare necunoscută ceea ce ţine de tranzitul prin Ucraina. Ei încă nu au finalizat un contract între Ucraina şi Federaţia Rusă de livrare a gazelor şi dacă nu va fi tranzitul prin Ucraina, atunci suntem într-o situaţie mai dificilă. Sunt cel puţin trei soluţii tehnice cum rezolvăm: unul este să procurăm gazul la frontiera Rusia-Ucraina şi să ne înţelegem cu ucrainenii să ni-l tranziteze doar pe al nostru, adică gazul nostru nu al ruşilor. Preventiv înţelegeri în acest sens sunt. A doua soluţie ţine de primirea gazelor pe conducta sud, aşa numitul TurkStream, coridorul din Turcia. Se fac investiţii acum pe câteva porţiuni în Bulgaria- 9 km şi România ca să putem primi gazul, gazoductul care se duce în ţările Balcanice, să primim înapoi gazul. A treia soluţie este să importăm prin Alexeevca, de la nord, este o staţie de pompare care ar permite asigurarea, dar nu pentru întraga ţară, nu ar ajunge pentru sud. La moment din discuţiile pe care le-am avut cu Rusia şi noul director de la Moldovagaz mai mult ca sigur va fi tranzitul prin Ucraina", a punctat Dodon.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu