Un nou caz de infectare cu tuberculoză într-o şcoală din Capitală

Embed:

Un nou caz de infectare cu tuberculoză într-o instituţie de învăţământ. O elevă din clasa a 12-a de la liceul "Petru Zadnipru" din Capitală a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară. Informaţia a fost confirmată de medicii de la Spitalul de Ftiziatrie.

Directorul liceului spune că, la începutul lunii aprilie, eleva a fost internată în spital cu pneumonie. După asta, nimeni nu a anunţat-o că fata este infectată cu TBC.

"Dacă eu am să fiu informată oficial de la policlinică că într-adevăr în instituţie este un caz de TBC, voi face o notă informativă şi la Direcţia generală de Învăţământ şi la Direcţia de sector Ciocana", a precizat directorul liceului "Petru Zadnipru", Eugenia Andriţchi.

Pe de altă parte, asistentul medical din instituţia de învăţământ declară că, recent, 31 de copii, care învaţă într-o clasă cu fata infectată, au făcut deja Testul Mantoux.

"Fata a fost internată cu pneumonie după care a fost suspectată de TBC cu scop de a preîntâmpina. Dacă într-adevăr se confirmă că este TBC, noi nu putem să punem în pericol toţi elevii", spune asistenta medicală Veronica Prunici.

Azi-dimineaţă, şcoala a fost vizitată şi de autorităţi.

"Direcţia de Învăţământ va verifica suplimentar respectarea regimului sanitaro-igienic în instituţie, va verifica cartelele medicale ale profesorilor şi va întreprinde măsuri de rigoare care se vor impune", a menţionat Lilia Babuc, metodista Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău.

Amintim că în urmă cu câteva zile, 59 de copii de la o grădiniţă din raionul Donduşeni au fost infectaţi cu tuberculoză. Asta după ce micuţii s-au aflat în contact direct cu educatoarea bolnavă de TBC. Copii infectaţi, dar şi părinţii lor urmează să fie supuşi tratamentului medical.

De asemenea, în luna februarie a acestui an, 17 elevi ai şcolii-internat din satul Crihana Veche, raionul Cahul, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. Copii s-au molipsit de la un coleg care nu a fost consultat la timp de medicul instituţiei. 

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, promite că săptămâna viitoare va prezenta o informaţie amplă despre cazurile înregistrate la Donduşeni şi Chişinău. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu