Un nou caz de gripă aviară descoperit în județul Maramureş. 22 de mii de păsări sacrificate

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat aseară într-o fermă comercială de păsări situată pe platforma Seini din judeţul Maramureş, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În acelasi loc, pe 14 ianuarie 2020, a fost diagnosticat primul focar de gripă aviară din România din acest sezon. Autoritatea veterinară a anunţat marţi seara că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat miercuri că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, confirmând că nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Ulterior, autoritățile au precizat că acel focar a fost izolat, dar ieir au confirmat un nou caz în același loc.

Prefectura județului anunță ca peste 22.000 de păsări au fost eutanasiate, urmând acum să fie incinerate.

„În data de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020). Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor”, se arată în comunicatul ANSVSA, citat de Agerpres.

loading...

Lasă un comentariu