Un nou caz de corupţie: CNA efectuează percheziţii la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală

Embed:

ACTUALIZARE 12.59. Şapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi de CNA şi procurori în urma unei operaţiuni de documentare a faptelor de corupţie comise de către un grup de medici, asistenţi şi reprezentanţi ai unor clinici private. Aceştia ar fi instituit o schemă infracţională de estorcare a banilor de la pacienţii asiguraţi pentru a-i supune investigaţiilor imagistice şi de tomografie computerizată.

Potrivit materialelor cauzei, şeful Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor.

În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care "furnizau pacienţi" ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală, Institutului de ftiziopulmunologie, Dispensarului cardiologic şi unor clinici private.

Operaţiunea continuă. Persoanele reţinute sunt cercetate pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

/ŞTIREA INIŢIALĂ/ Şeful secţiei Radiologie şi Tomografie Computerizată a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Silviu Condrea, a fost reţinut în această dimineaţă, după descinderile ofiţerilor CNA la sediul instituţiei. El urmează să fie escortat la sediul Centrului Naţional Anticorupţiei pentru audieri.

"Este un dosar de corupere, în care sunt mai multe cauze penale, unde sunt vizați mai mulți medici. Sistematic, primeau mijloace bănești de la pacienți pentru efectuarea investigațiilor, ceea ce nu erau reflectate în evidența contabilă", a declarat Ilie Botnari, ofițer CNA.

Tot în cadrul aceleiaşi anchete au fost reţinuţi încă patru lucrători medicali de la Centrul de Diagnosticare şi de la clinici private din Capitală.

Pe mâna procurorilor a ajuns şi asistenta şefului secţiei Radiologie şi Tomografie Computerizată.

În aceste momente, verificările ofiţerilor CNA continuă la Institutul de Ftiziopneumologie şi la filiala unei bănci comerciale din Chişinău.

Potrivit reprezentanţilor CNA, percheziţiile se desfăşoară într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi mai mulţi medici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu