Un nou armistiţiu între militarii ucraineni şi rebelii din estul ţării vecine

Embed:

Armata ucraineană şi rebelii din Lugansk au decis să înceteze luptele, începând de vineri. Potrivit OSCE, cele două părţi vor începe sa retragă artileria de pe linia frontului din ziua următoare, adică din 6 decembrie. Un armistiţiu temporar a fost convenit şi în ostilităţile de pe aeroportul din Doneţk. 

Kievul a anunţat că decizia de încetare a focului a fost luată în urma unor negocieri între oficialii ucraineni şi ruşi. În ultimele trei zile, aeroportul din Doneţk a fost ţinta mai multor atacuri, în care au fost implicate forţe speciale ruse. În urma luptelor, trei soldaţi ucraineni au murit. Autorităţile de la Kiev au negat informaţia apărută în presă că terminalul vechi al aeroportului ar fi fost aruncat în aer.

"Inamicul se confruntă cu pierderi serioase. Aeroportul, atât terminalul vechi, dar şi cel nou, rămân sub controlul forţelor ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lâsenko.

Militanţii proruşi continuă să bombardeze şi cartierele rezidenţiale din Doneţk. Doi civili şi-au pierdut viaţa, iar patru au fost răniţi.

În presa ucraineană a apărut un material video în care militanţii proruşi trag dintr-o armă de calibru mare cu lunetă. Puşti de acest tip, pentru trăgători de elită, există doar în dotarea armatei ruse şi nu sunt livrate în alte ţări.

NATO a acuzat Moscova că trimite armament performant şi mercenari în estul Ucrainei, fapt negat în continuare de autorităţile ruse.

"Trebuie să oprească livrarea echipamentelor militare, a tancurilor, a forţelor către separatiştii din Ucraina. Aceste lucru este important şi îi cerem Rusiei să se conformeze", a menţionat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe din cadrul Alianţei Nord-Atlantice s-au întrunit în Belgia pentru a discuta despre criza din Ucraina, dar şi crearea unei forţe de intervenţie, care ar putea fi dislocată rapid în Europa de Est.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu