Un muzeu privat din Briceni poate face concurenţă şi instituţiilor de la Chişinău

Embed:

Un bărbat din orașul Briceni și-a transformat casa într-un muzeu. Are peste douăsprezece mii de exponate,  de la monede și bijuterii vechi, până la arme, topoare și unelte de muncă, toate înghesuite în patru camere de la etajul doi al imobilului.

Valentin Cojocari este medic de profesie şi nu și-a neglijat patima  pentru obiecte istorice: "Pasiunea vine de la bunei. Le-au păstrat cu grijă, le-au dat tatei, tata mi le-a dat mie, eu o să le las feciorului şi nepoților".  

Colecționarul spune  că  obiectele din muzeul său sunt foarte prețioase: "Asta e armă rusească,  "triohlineică" se chema, maşina aceasta e nemțească și asta e austriacă. Asta e o masină de tocat carne nemțească din 1937. Cel mai vechi obiect este melcul acesta de pe timpul dinozaurilor, l-am găsit pe malul  Nistrului". 

Cele  250 de icoane pe care le avea în colecţia sa, Valentin Cojocari  le-a donat mănăstirii "Învierea Domnului" din orașul Briceni.

"Lumea care vine la mănăstire, se închină, se roagă, și chiar am observat că stă  minute întregi în fața acestor icoane. Aceasta este cusută cu fir de aur și argint și este o icoană foarte prețuită".

Oamenii sunt bucuroşi că pot să meargă la muzeu fără a ieşi din oraş:  

"Avem multe baruri, restaurante, dar un așa loc de suflet, de cunoaștere a istoriei nu este, de aceea este un lucru foarte bun și foarte necesar".

"Eu am fost în multe țări, dar așa exponate nu am văzut nicăieri. Chiar și la Chișinău, la muzeul istoric. Sunt lucruri la el care nu-s nicăieri".

Muzeul lui Valentin Cojocari  a fost vizitat până acum de turiști din Brazilia, Italia, Spania, Israel, precum și de oficiali din țara noastră. El nu percepe taxă de intrare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu