Un moldovean a construit un robot care ar putea detecta victimele unui cutremur (VIDEO)

Embed:

Tinerii din mai multe ţări şi-au demonstrat astăzi invenţiile, în cadrul unui concurs internaţional, desfăşurat la Universitatea Tehnică. Studenţii şi-au prezentat creaţiile în domeniul construcţiei de elicoptere, dirijabile, roboţi pentru investigarea locurilor periculoase şi greu accesibile.

Şapte echipe din Ucraina, România şi Moldova au prezentat roboţi teleghidaţi.

"Aparatul este construit din materiale reutilizate. Este cotrolat printr-un modem WI-FI, care colectează datele şi le transmite pe un calculator. Sunt instalaţi câţiva senzori - pentru gaze, temperatură, presiune, umiditate. Datele primite de la aparat sunt afişate pe calculator sub formă de grafic", a declarat un student.

"Maşina mea va fi de folos pentru a depista victimele în cazul unui cutremur, pentru a controla securitatea unui obiect. De exemplu, noi ne aflăm la Chişinău, avem la Drochia o firmă şi vrem să aflăm ce se întâmplă în jurul obiectului nostru. Am putea monitoriza cu ajutorul acestui aparat", a adăugat un alt inventator.

Profesorii de la Universitatea Tehnică sunt convinşi că invenţiile studenţilor pot fi aplicate în practică. "Eu am încredere că aceşti studenţi pe parcursul anilor vor primi patente, vor deveni poate chiar savanţi", a declarat decanul Facultăţii calculatoare şi informatică UTM, Ion Balmuş.

Studenţii care au prezentat la concurs cele mai originale idei, vor primi premii băneşti. În 10 luni ale acestui an, Agenţia pentru protecţia proprietăţii intelectuale a eliberat brevete pentru 144 de invenţii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu