Un ministru a demisionat din funcție pentru a candida la PREZIDENȚIALE

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a demisionat din Guvern, cel mai probabil pentru a candida, din partea unui partid centrist, la alegerile prezidențiale de anul viitor din țara sa.

Macron, de 38 de ani, este un fost bancher de investiții, o figură controversată a Guvernului socialist al președintelui Francois Hollande.

El a contestat săptămâna de 35 de ore de muncă din Franța și a dat vina, pentru șomajul ridicat și creșetrea economică slabă, pe lipsa competitivității, informează evz.ro.

Emmanuel Macron va fi înlocuit de Michel Sapin. Decizia a fost anunțată chiar de Macrin, într-un mesaj pentru susținătorii săi, dar și de Președinția franceză.

Macron nu a făcut încă vreun anunț privind candidatura sa la președinție.

Într-un discurs pentru angajații din minister, el a explicat că pleacă, pentru a se putea concentra pe o „diagnoză” a problemelor țării sale. „Sunt decis să fac tot ce pot pentru ca valorile noastre, ideile noastre, acțiunile noastre să transforme Franța chiar de anul viitor”, a adăugat el.

Hollande l-a ales pe Macron, pe vremea aceea relativ necunoscut, pentru postul din Guvern, în 2014.

Primul său test, ca ministru, a fost reintroducerea „reformei” care permite magazinelor să deschidă duminica, o mișcare care a condus la proteste ample. Premierul Manuel Valls a  forțat trecerea așa-numitei legi "Macron" prin Parlament, fără vot, pentru a preveni obstrucționarea acesteia de către rebelii de stânga.

Macron are susținerea tinerilor și a comunității comsopolite, pe care Le Monde o numește „câștigătorii globalizării”. A pus pe jar Partidul Socialist, la începutul anului, prin crearea unei mișcări „În mers” și a supărat sindicaliliștii prin propunerea de noi reforme radicale ale pieței muncii și lăudând antreprenorii.

Răspunzând criticilor din partid, el a spus: "Dacă aprecierea ar fi fost un criteriu în țara asta, nu se făcea niciodată nimic". În sondaje, este, de obicei, deasupra lui Hollande.

Viața sa personală este considerată "colorată". La doar 17 ani, a avut o relație cu o profesoară de la liceul său, o tânără de 20 de ani, cu care acum este căsătorit.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu