Un locuitor din raionul Glodeni confecţionează măşti pentru Carnavalul de la Veneţia

Embed:
Un meşter din satul Duşmani, raionul Glodeni, confecţionează măşti pentru Carnavalul din Veneţia. Lui Victor Vădăvoi i-a venit această idee de afaceri în urmă cu cinci ani, după ce a muncit mai bine de un deceniu în Italia. Meșterul poate realiza până la o sută de lucrări pe zi, în funcție de dimensiunea acestora.

L-am găsit pe Victor Vădăvoi în atelier, confecţionând măşti. El a învăţat acest meşteşug de la un producător italian, la care a muncit câţiva ani de zile. Acesta i-a explicat tot procesul pas cu pas. Meşterul spune că a pierdut deja numărul măștilor făcute cu mâinile lui dibace.

"Am fost 10 ani acolo. Dar nu am lucrat 10 ani de zile la măşti am mai lucrat pe la piaţă la Veneţia ca hamali. Am hotărât să vin acasă în 2010. În Moldova m-am apucat cinci ani în urmă. Nu le ştiu numărul foarte multe au plecat mai ales iarna când e carnavalul", a spus meşterul, Victor Vădăvoi.

Artistul afirmă că pe piaţa autohtonă lucrările sale nu şi-au găsit aprecierea, însă în Italia sunt foarte solicitate.

"Modelele ni le trimit Italienii de care au nevoie. Ne-au trimis modelul şi eu fac matriţa. Foarte mândru. Să putem şi la noi undeva să le realizăm, dar la noi nu avem unde", a spus meşterul. 

Soţia şi fiica sunt cele care îl ajută pe bărbat cu toate cele necesare.

"Sunt foarte mulțumită pentru că avem și de lucru și suntem alături de fiică, care la momentul acesta are nevoie foarte mult de noi. Eu mă mândresc pentru că știu că e făcut de mâinile noastre. Și ne bucurăm că ei acolo în Veneția umblă cu măști făcute în Moldova", a spus soţia meşterului, Natalia Vădăvoi. 

Preţul unei măşti variază între 25 de cenţi şi 1 euro. Totuşi, meșterul intenţionează să popularizeze această artă şi la baştină, iar pentru asta planifică să deschidă acasă un Muzeu al Măștilor. Ideea este susţinută şi de autorităţile locale care preconizează să includă atelierul lui Victor Vădăvoi în traseul turistic Glodeni–Cobani.
loading...

Lasă un comentariu