Un importator de produse petroliere a ieftinit motorina şi gazul lichefiat

Embed:

După o veste proastă, alta bună. O companie petrolieră a afişat preţuri mai mici pentru gazul lichefiat şi motorină.

Preţurile au scăzut cu 30 de bani per litru pentru motorină şi 40 de bani pentru gazul lichefiat. Astfel, reţeaua de benzinării vinde litrul de motorină cu  17 lei şi 37 de bani, iar gazul lichefiat - cu 9 lei şi 57 de bani. Potrivit reprezentanţilor companiei, reducerea preţului a fost determinată de aprecierea monedei naţionale. Totuşi, importatorii susţin că nu văd premise pentru astfel de ieftiniri.

Cei care au de câştigat în urma scăderii preţurilor pentru carburanţi sunt, cu siguranţă, şoferii. Totuşi, mulţi dintre ei şi-ar fi dorit o reducere mai mare.

Fermierul Ghenadie Muntean din satul Rublenița, raionul Soroca, lucrează 1.600 de hectare plantate cu grâu, orz, floarea soarelui, porumb și mazăre. El spune că va face economii pe seama ieftinirii carburanților.

"Zilnic consumul de combustibil este foarte mare. În jur de o tonă 200 de litri de motorină. Carburanții sunt inima agriculturii, dacă sunt carburanții ieftini, înseamnă că paralel merg și semințele și preparatele și pesticidele", a precizat fermierul Ghenadie Muntean.

Reprezentanţii companiei au motivat ieftinirea prin aprecierea leului faţă de principalelor valute de referinţă. Autorităţile examinează mai multe posibilităţi de reglementare a preţului produselor petroliere.

"Există mai multe iniţiative în aşa fel, încât să fie reglementat mai bine formarea preţurilor la produsele pietroliere ca să nu sufere cetăţenii şi producătorii. De exemplu anualarea tichetelor de benzină, care în oricare măsură au fost folosite pentru a majora preţurile", a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu.

De altă parte, reprezentanţii Uniunii Importatorilor de Petrol spun că nu există motive pentru reducerea preţului carburanţilor. Iar şoferii spun că ieftinirea este neînsemnată.

"Da, preţul parcă a scăzut, dar nu ştiu dacă trebuie să mă bucur. Să fi scăzut cu un leu. 30 de bani este puţin, în comparaţie cu salariile noastre".

''Ar trebui să fie mai ieftin puţin ca să putem acoperi cheltuielile''.

"Pe zi cheltuiesc 200 de lei.Ieftinirea preţului nu este considerabilă. De ar fi doi trei lei, da, dar 40 de bani, nu''.

Precedenta modificare a preţurilor carburanţilor a avut loc în ianurie. Atunci, produsele petroliere s-au scumpit.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu