Un hacker, reţinut de Moscova pentru spargerea conturilor bancare, susţine că are dovezi că FSB s-a implicat în alegerile din SUA

Hackerul din Ekaterinburg, Konstantin Kozlovski, acuzat de Ministerul rus de Interne de implicare în activitățile unui grup criminal implicat în furtul de bani de pe conturile bancare din Rusia, a declarat că a participat personal la dezvoltarea softului denumit LDCS, care, potrivit acestuia, a influențat eliberarea rezultatelor în ziua votării la alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Canalul tv Dojdi transmite ca Kozlovski a spus că a scris programul în baza instrucțiunilor directe ale fostului ofițer FSB – Dmitri Dokuceaev. Hackerul a subliniat că este gata să aduca probe în sustinerea declaratiilor sale, cu conditia sa i se ofere un avocat cu o pregătire adecvată, care, în colaborare cu un expert tehnic, să poate confirma spusele sale, scrie paginaderusia.ro.

Portalul The Bell precizează faptul că Kozlovski a mai spus în fata instanței că se teme pentru viața sa și viața familiei sale.

"Au pus presiune asupra familiei mele", a spus el. Potrivit jurnaliștilor, la sfârșitul lunii ianuarie, rudele hackerului au fost interogate de unul dintre anchetatorii care conduce dosarul gruparii de hackeri Lurk.

Hackerii acestei grupari, acuzați că au furat aproximativ două miliarde de ruble din conturi bancare ruse, au fost reținuți între mijlocul anului 2016 și începutul anului 2017.

În luna august a anului trecut, în cadrul audierilor la tribunalul din Moscova, Kozlovski a declarat ca a fost colaborator al FSB mulți ani și, în numele agenților săi, s-a implicat, printre altele, în spargeri ale unor retele informatice americane.

Kozlovski a declarat că a "îndeplinit diferse sarcini sub conducerea FSB", de exemplu a spart serverul Comitetului Național al Partidului Democrat american și corespondența electronică a secretarului de stat Hillary Clinton, precum și "companii serioase și alte organizații din SUA".

Kozlovski afirmă că a avut drept coordonator un ofițer FSB – "Ilya". Mai târziu, hackerul a spus ca sub acest pseudonim se ascunde maiorul FSB Dmitri Dokuceaev.

Acesta a fost arestat cu un an în urmă, într-un dosar clasificat privind trădarea de stat. Potrivit surselor The Bell, Dokuceaev și alți trei inculpați în acest caz de trădare ar fi cooperat cu agențiile de informații americane cărora le-au oferit informații, inclusiv despre organizatorii atacurilor de anul trecut asupra Partidului Democrat din SUA.

Așa cum remarca The Bell, este greu de stabilit dacă este adevărată mărturia lui Kozlovski despre implicarea sa în spargerea serverelor de partid din SUA.

În rapoartele lor oficiale, serviciile de informații americane susțin că atacurile în cauză au fost efectate de hackeri aflaţi în serviciul GRU, dar numele hackerilor nu au fost dezvăluite.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu