Un gimnaziu cu predare în limba română din Taraclia, în stare deplorabilă

Embed:
Gimnaziul cu predare în limba română din satul Aluatu, raionul Taraclia, a ajuns într-o stare deplorabilă.
Pereții sunt plini de mucegai, iar tencuiala de pe tavan a căzut. Acum câteva zile au început lucrările de reparație a instituției de învățământ.

Acum doi ani, gimnaziul a fost comasat cu grădinița. Partea clădirii una erau preșcolarii a fost renovată, iar în cealaltă unde se petrec orele a fost reparat acoperișul și schimbate ferestrele.

De mai bine de 40 de ani, în școală nu s-a făcut niciodată reparație capitală. De exemplu, acest perete este plin de mucegai, iar tencuiala de pe pod a căzut toată din cauza ploii care a pătruns prin acoperiș care până nu de mult era într-o stare dezastruoasă.

"Avem foarte mare bucurie, fiindcă au acceptat, au reacționat la plângerile noastre și vin foarte mulți oameni cu bani. Sperăm ca la 1 septembrie să fim într-o școală frumos reparată", a spus directorul gimnaziului "Dimitrie Cantemir", s. Aluatu, Ala Donceva.

Astazi au venit toti parintii la claca. Localnicii au adunat zece mii de lei.

Localnicii au adunat zece mii de lei și i-au donat pentru reparația gimnaziului. Astăzi, profesorii, dar și localnici au venit să dea o mână de ajutor la lucrări.

"Trebuie cumva să schimbăm situația, altfel nu putem vorbi despre calitate în domeniul instruirii", a spus profesoara de clase primare, Galina Puiu.

"E foarte mult de lucru și oamenii se străduie ca nu cumva să închidă școala."

"Suntem tot satul, dăm câte o mână de ajutor să aducem școala și grădinița în regulă."

"Eu vreau să rămână școala pe loc, fiindcă e unica școală în limba română și nu vrem să ne ducem în altă parte."

"Câte un pic ne străduim și noi că din altă parte nu avem ajutor."

Elevii, dar și absolvenții nu au stat indiferenți și au venit și ei la clacă.

"- Cum ai vrea să arate această școală? - Frumoasă, bună înăuntru, să nu mai curgă apă."

"E satul meu natal, aici m-am născut, aici am studiat, părinții sunt aici și stimez foarte mult profesorii."

Asociația Unirea-ODIP a creat o platformă de colectare a fondurilor, iar până acum au adunat 45 de mii de lei.

"Suntem aici cu toate materialele necesare pentru a da jos toată tencuiala, iar meșterii noștri vor veni începând cu ziua de luni și vor începe să tencuiască și să facă totul din nou", a spus președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi.

Pentru ca elevii să aibă parte de condiții bune în gimnaziu, sunt nevoie de aproape 800 de mii de lei. Jumătate din bani au fost alocați de autoritățile locale și de Guvern.

"Paralel cu aceasta, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării împreună cu FISM-ul vor elabora proiectele și devizele de cheltueli privind lucrările ulterioare care necesită să se facă în această școală", a spus șeful Direcției Învățământ Preuniversitar, MECC, Valentin Crudu.

La gimnaziul "Dimitrie Cantemir" își fac studiile 50 de elevi, iar de la 1 septembrie alți 20 vor fi înscriși în clasa întâi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu