Un fost şef al SIS anunţă pericolele care ameninţă Republica Moldova la moment

Embed:

Separatismul şi federalizarea ţării sunt pericolele care ameninţă securitatea Moldovei la moment. De această părere este fostul director al SIS, Valentin Dediu, care, împreună cu invitaţii emisiunii Fabrika, a criticat şi au apreciat efortul comun depus de forţele de ordine ale statului.

Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu consideră că unii demnitari din ţară dar şi de peste hotare ameninţă securitatea statului.

"Mulţi demnitari din Republica Moldova şi de peste hotare ne ameninţă. Pericolele care pot apărea sunt separatismul şi federalizarea ţării. Ca subiecţi ai separatismului avem Transnistria şi Găgăuzia. Dacă se doreşte separarea teritoriului, trebuiesc pregătite persoane care vor promova acest lucru. Astfel de persoane sunt pregătite în tabere speciale din Rusia sau Serbia", a declarat Valentin Dediu.

De aceeaşi părere este şi jurnalistul Valeriu Reniţă, care spune că aceste instituţii de drept sunt foarte slăbite şi lucrează la jumătate de forţă.

"Cred că nu e totul sub control. Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne sunt nişte organisme foarte slăbite. Se încearcă nişte reforme doar. Spun slăbite pentru că mulţi specialişti sau retras, mulţi angajaţi lucrează la jumătate de turaţii. E de ajuns ca în PMAN să se adune vreo câteva sute de oameni şi nimeni nu va putea face nimic, şi iată o lovitură de stat, o revoluţie color sau o manifestare a separatismului", a spus Valeriu Reniţă.

Totodată, prorectorul Universităţii de Studii Europene, Valeriu Cerba, afirmă că între aceste instituţii nu există o coordonare adecvată pentru a evita asemenea cazuri de separatism.

"Din start am încercat să menţionez că actualmente nu se activează sistemic, nu este o coordonare adecvată şi sistemică între aceste instituţii. Pentru a creşte un specialist bun cu calităţi de a preveni fenomenele infracţionale trebuiesc ani, 8-10 ani. Acum avem o problemă, un factor dominant, problema transnistreană, care face mari probleme Republicii Moldova. Nu există o dictatură a legii. Din toată gama de provocări din anii 90 încoace, temperatura a scăzut niţel", a zis Valeriu Cerba.

Pe de altă parte analistul politic Oazu Nantoi, îndeamnă populaţia la calm, dând asigurări că instituţiile vizate ţin sub control situaţia.

"SIS monitorizează situaţia şi încearcă să nu se admită o escaladare. Zona de securitate din stânga Nistrului este un teritoriu unde lesne pot fi organizate provocări de orice gen, prin problema loturilor de pământ sau a şcolilor. Oraşul Bender este un punct nevralgic. Dacă Rusia ar fi decis să facă vreo provocare, ea s-ar realiza fără nici o problemă. Noi acum avem un moment de respiro. Conducerea Moldovei s-a străduit să ţină cont de experienţa nefericită a scenariilor din Ucraina. Riscurile de a vedea şi la noi aşa ceva există, dar sunt reduse substanţial în urma a ce s-a întâmplat în Ucraina. Urmează să vedem ce vor fi după alegerile din 30 noiembrie. Vedem că unele formaţiuni politice fac navete la Moscova, obţin instrucţiuni şi sau poate bani", a adăugat Oazu Nantoi. 

Publika.md aminteşte că doi membri ai unei organizaţii din Chişinău care pregăteau provocări în preajma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, au fost reţinuţi de organele de drept. Anunţul a fost făcut de Procuratura Generală care printr-un comunicat de presă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu