Un fost lider bosniac este judecat la Haga. Acuzaţiile vor fi prezentate timp de peste 200 de ore

Embed:

Proces istoric la Haga. La Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie începe judecarea ultimului dintre liderii războaielor din Balcani din anii 90. Este vorba de fostul lider al sârbilor bosniaci Ratko Mladic, acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Procesul se aşteaptă a fi unul dificil, deoarece numai acuzaţiile vor fi prezentate timp de peste 200 de ore. Într-un dosar cu 11 capete de acuzare vor depune mărturii peste 400 de oameni. Ratko Mladic este inculpat pentru uciderea a 8.000 de musulmani în timpul războiului din Bosnia din anii 1992-1995.

"S-a tras în civili doar pentru că aveau o altă origine etnică decât cea sârbă. S-a atentat la teritoriul lor, la vieţile şi demnitatea lor într-o manieră coordonată şi planificată minuţios. În unele zone, atacul a atins nivelul unui genocid", a declarat procurorul Dermot Groome.

În timpul audierilor de dinaintea procesului, Ratko Mladic a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat, dar a calificat acuzaţiile ce i se aduc drept "îngrozitoare". Mladic a fost arestat, acum un an în Serbia, după ce a fost căutat timp de 16 ani. Supranumit "călăul de la Srebreniţa", fostul general sârb este acuzat de cele mai grave crime de după al Doilea Război Mondial.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu