Un fost deputat refuză distincţia lui Marian Lupu

Unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, Vasile Şoimaru, a decis să refuze Ordinul de Onoare, acordat de preşedintele interimar, Marian Lupu, potrivit Adevărul.

Vasile Şoimaru spune că şi-a regăsit numele în Monitorul Oficial, în lista deputaţilor din primul Parlament, decoraţi cu distincţii de stat "cu prilejul aniversării a 20-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova şi în semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia deosebită la afirmarea statalităţii".

Acesta şi-a motivat refuzul prin faptul că doar a semnat Declaraţia. "N-am scris-o, n-am redactat-o, nici măcar o virgulă n-am pus în textul ei", a precizat acesta.

Vasile Şoimaru relatează că  în 1996 a fost decorat pentru acelaşi merit, cu medalia Meritul Civic. Şi atunci, ca şi acum, nu a vrut să accepte distincţia. "Au trecut de atunci 15 ani, dar nimic nu s-a schimbat sub soarele Moldovei: multe ordine şi medalii fără muncă şi fără merite, cu Ordinul Republicii se decorează, ca şi atunci, unionalişti şi unionişti", a menţionat acesta.

Fostul deputat a adresat şi un mesaj către şeful interimar al statului: "Domnule preşedinte interimar, Marian Lupu, rog să anulaţi partea de decret care mă priveşte, subliniind, totodată, că n-aş fi refuzat această distincţie pentru merite reale şi rezultate palpabile, dar niciodată nu voi accepta vreun ordin/medalie pentru simplul noroc că am fost participant la proclamarea Independenţei".

Menţionăm că Ordinul de Onoare a fost instituit de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2002 și este o înaltă distincție de stat. Ordinul se decernează prin decret prezidențial pentru contribuție meritorie la consolidarea statalității, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice; pentru activitate deosebită în instituţiile de stat și cele sociale; pentru merite deosebite în promovarea imaginii țării în lume și integrarea republicii în structurile internaționale; pentru sucese remarcabile în diverse domenii de activitate economică, socială, politică, culturală, literară etc. Ca valoare, Ordinul de Onoare este a doua distincţie în stat, după Ordinului Republicii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu