Un fost angajat de la Danske Bank face NOI DEZVĂLUIRI privind schema prin care au fost spălate 200 de miliarde de euro

Embed:

Un fost angajat al Danske Bank a dezvăluit noi informaţii cu privire la schema prin care au fost spălate 200 de miliarde de euro, bani proveniţi din Rusia şi din foste state sovietice. Howard Wil-kin-son, care a lucrat mai mulţi ani la filiala estoniană a băncii, susţine că numeroşi clienţi străini solicitau zilnic schimb valutar din ruble în dolari, fără ca angajaţii să verifice provenienţa banilor.

"Clienţii sunau în fiecare dimineaţă şi ne spuneau că vor să vândă 20 de milioane de ruble şi să cumpere dolari. Le spuneam câţi dolari primesc şi ei luau banii", a menţionat Howard Wilkinson, fost angajat la Danske Bank.

Legea îi obligă pe angajaţii băncilor să anunţe autorităţile despre eventualele operaţiuni dubioase. Totuşi, Wilkinson a constatat că deşi banca făcea tranzacţii valutare de 20 de milioane de euro zilnic, acestea nu apăreau în niciun raport financiar.

Un astfel de act a fost realizat pentru compania britanică Lantana Trade LLP, cu sediul într-o clădire de birouri din Londra, unde se mai aflau zeci de companii care aveau conturi la Danske Bank şi parteneri în Seychelles și Insulele Marshall. 

"Există date că ar fi fost implicaţi şi membri ai FSB, ceea ce înseamnă poliţia secretă. Oamenii din acea companie erau asociați cu bănci din Rusia care au falimentat", a precizat Howard Wilkinson.

Wilkinson a aflat mai târziu că alte trei companii înregistrate în Marea Britanie erau folosite în scheme de spălare de bani. Banca nu a luat nicio măsură în aceste cazuri. Abia peste cinci ani, informaţiile au fost făcute publice în urma unor investigaţii jurnalistice. 18 foşti angajaţi ai Danske Bank, printre care fostul director executiv, Thomas Borgen, au fost puşi sub acuzare în acest caz. Iar legăturile laundromatului rusesc au ajuns până la Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană.

Oligarhi ruşi, dar şi oameni de afaceri din ţara noastră, au folosit în perioada 2010-2014 filialele internaţionale ale Deutsche Bank pentru a transfera sume uriaşe de bani. Printre autorii laundromatului se numără şi raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, care din 2010 până în 2014 a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul conturilor Moldinconbank. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia, iar apoi în mai multe conturi off-shore. Platon a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare.

Totodată, mai mulţi judecători şi executori judecătoreşti implicaţi în spălătoria rusească au fost reţinuţi, iar dosarele acestora au fost trimise în instanţele de judecată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu