Un expert italian împarte o NOUĂ tehnologie de curăţare a pomilor cu pomicultorii moldoveni

Embed:

Lecţii utile pentru pomicultori în cadrul proiectului Agricultura Performanta în Moldova, implementat de USAID. Timp de aproape două săptămâni, un expert italian a mers în mai multe livezi din ţara noastră pentru a le prezenta fermierilor o nouă tehnologie de curăţare a pomilor fructiferi.

Nicolae Guţanu din satul Misovca, raionul Ialoveni, are o livadă de caişi de aproape 10 hectare. Anul trecut a sădit aproximativ 6 mii de puieţi, în speranţa că peste cel puţin cinci ani, va culege prima roadă. La lucrările de curăţare a fost ajutat şi de oaspetele din Italia.

Samuele Caroli a venit în Moldova acum 10 zile special pentru a-i intrui pe fermieri.

"Partea asta? Tăiem numai cele dedesubt. Gata. Doi, trei acela şi patru. E bine", a comentat procesul de curăţire Nicolae Guţanu, pomicultgor.

Noua tehnologie de curăţare are ca avantaj faptul că duce la apariţia rodului mai devreme cu cel puţin doi ani decât în mod obişnuit.

"Lăsăm ca în punctele care am tăiat să crească ramuri noi şi facem a doua coroană. Vara aici nu aţi tăiat în pomul acesta? În vară nu aţi tăiat şi aveţi puţine ramuri. Mai bine să tăiem mai multe ramuri ca să putem crea coroana", a mai adăugat acesta.

Expertul italian a rămas impresionat de calitatea solului din ţara noastră şi a apreciat potenţialul pe care îl avem în domeniul pomiculturii.

"Solul şi caracteristicile zonei din Republica Moldova permit obţinerea de fructe de calitate şi livezi bune, trebuie să îmbunătăţim aspectul şi tehnicile de curăţare", a spus Samuele Caroli, expert în pomicultură.

Astfel de seminare practice s-au desfăşurat gratuit în 25 de livezi din Moldova. Acţiunea a fost organizată la iniţiativa Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. În Republica Moldova livezile de pomi fructiferi ocupă o suprafaţă de aproape 104 mii de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu