Un executor judecătoresc a fost sancţionat de cinci ori în acest an

Embed:

Executorul judecătoresc Anatolie Chihai a fost sancţionat pentru a cincea oară în acest an, pentru abateri grave comise în activitate. Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a semnat un nou ordin privind suspendarea activității executorului judecătoresc.

Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări depuse de reprezentanții companiei "LION-GRI', pe adresa căreia Anatolie Chihai a emis un titlu executoriu de încasare a sumei de aproximativ 2 milioane 700 de mii de lei. Suma a fost calculată ca dobândă de întârziere la plata unei datorii, în pofida unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Chișinău, care a recunoscut drept ilegală cererea creditorului.   

Sesizarea companiei "LION-GRI" şi cererea de atragere la răspundere disciplinară a lui Anatolie Chihai vor fi examinate de Colegiul disciplinar al executorilor judecătorești, care va lua decizia finală pe marginea acestui caz.

În acest an, ministrul Jusţiţiei, Oleg Efrim, a mai emis două ordine de aplicare a sancțiunii cu retragerea licenței judecătorului, precum și trei ordine de aplicare a sancțiunii cu suspendarea.

Publika.md aminteşte că Anatolie Chihai este unul dintre principalii figuranți în cazul neregulilor comise cu transferul pachetelor de acțiuni de la Banca de Economii, din vara anului trecut, motiv pentru care ministrul Justiției i-a mai retras licența, în ianuarie 2012.

În ianuarie 2012, Procuratura Generală anunțase că investighează un alt caz, în care, printr-o încheiere emisă de același Anatolie Chihai, Regiei Transport Electric îi erau revendicate 24 de milioane de lei.

La fel, numele acestuia apare și în scandalul legat de dosarul penal pe numele directorului întreprinderii ucrainene "Energoatom", Iuri Nedașovski, precum și în cazul întreprinderii RED Nord, care în 2011 a fost deposedată de aproape 60 de milioane de lei. 

De fiecare dată, însă, Anatolie Chihai a atacat în judecată deciziile Colegiului disciplinar și ale Ministerului Justiției, reușind să rămână în exercițiul funcțiunii, cel puțin până când vor fi finalizate cauzele judiciare inițiate de el în instanță. 

În acest caz, Ministerul Justiţiei constată că "frecvența și caracterul grav al abaterilor comise de executorul Anatolie Chihai, în corelație cu numărul de sancțiuni disciplinare ce i-au fost aplicate, are un efect negativ asupra imaginii sistemului de executare din Republica Moldova, cauzele în care el a fost implicat fiind de o mare rezonanță publică".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu